Bosch забирається з Московщини

23.03.2022 11:39   -

Німецька компанія Robert Bosch GmbH заявила, що згортає свою діяльність на Московії. Таке рішення компанія ухвалила після того, як Україна заявила про використання московитами деталей Bosch в військовій техніці, – пише Bloomberg.

Використання запчастин Bosch з “нецивільною” метою порушує її політику, заявила компанія.

“У зв’язку із наявністю ознак, що продукція Bosch – всупереч місцевим договірним угодам – ​​могла використовуватися з нецивільною метою, ми припинили постачання компонентів для вантажівок до Росії та російських клієнтів”, – йдеться у заяві Bosch.

Bosch заявила, що очікує повного припинення виробництва на російських заводах, зокрема на заводі побутових товарів у Санкт-Петербурзі. 

За інформацією Der Spiegel, Міністерство економіки та захисту клімату Німеччини розпочало розслідування щодо Bosch, оскільки експорт товарів подвійного використання в Московію було заборонено Євросоюзом ще 2014 року в рамках санкцій за окупацію Криму.

Розслідування розпочали після того, як міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що у російських військових автомобілях, які використовуються армією для вторгнення в Україну, було виявлено запчастини виробництва компанії Bosch. За словами міністра, Bosch “протягом багатьох років постачає компоненти, необхідні для російських військових автомобілів”.

Останніми роками у Німеччині було порушено кілька справ у зв’язку з експортом товарів подвійного призначення до Московії. Щоб обійти заборону та ввести в оману німецьких митників, експортери вказували в супровідних документах, що покупцями є цивільні фірми. Йшлося, зокрема, про постачання спеціальних металообробних верстатів, придатних для виробництва ракетної техніки, писала Німецька хвиля.