Боротьба проти «Північного потоку — 2» все ще триває

02.06.2021 11:14   -

США можуть поновити санкції щодо «Північного потоку — 2», які є єдиним інструментом, здатним зупинити будівництво газопроводу.

Про це ексзаступниця міністра закордонних справ України, радниця глави Міненерго Олена Зеркаль заявила у відеоінтерв’ю «Європейській правді».

«Я думаю, що вони [США] санкції не викреслили. Зняли санкції тимчасово як можливість застосування до консорціуму Nord Stream 2 AG та до голови цього консорціуму. Поставили на паузу… Це не означає, що їх не можна поновити в будь-який момент», — сказала вона.

За словами Зеркаль, Німеччина не має інструментів для запровадження мораторію на «Північний потік — 2».

«Потенційно навіть «Газпром» може потрапити під санкції», — зауважила вона та пояснила, що для російської компанії це може означати втрату фінансування, кредитних ліній і можливості отримання додаткових виходів на біржу. На думку радниці міністра енергетики, Зеркаль вважає, що вирішити долю «Північного потоку — 2» можуть майбутні переговори президента США Джо Байдена з президентами України і Росії.

Колишня радниця голови правління «Нафтогазу» Олена Зеркаль перейшла на роботу в Міністерство енергетики, – повідомляється у Facebook відомства. Там опублікували новину про те, що 1 червня міністр енергетики Герман Галущенко провів зустріч з єврокомісаром Кадрі Сімсон, під час якої вони обговорили виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо стратегічного енергетичного партнерства між Україною та ЄС і Угоду про асоціацію.

«Сторони приділили увагу питанню газопроводу «Північний потік — 2». Єврокомісар Кадрі Сімсон підтвердила, що позиція європейської сторони є незмінною в цьому питанні: «Північний потік — 2» не виконує функцію диверсифікації постачання газу, ЄС не підтримує реалізацію цього проєкту», — зазначили в Міненергетики.

Там також повідомили, що на зустрічі, крім міністра, були присутні його заступник Ярослав Демченков та його радниця Олена Зеркаль. До цього Зеркаль не повідомляла, що йде працювати в Міністерство енергетики.

Нагадаємо, що 26 травня стало відомо, що радниця голови правління НАК «Нафтогаз України» Лана Зеркаль пішла з держкомпанії після звільнення Андрія Коболєва і призначення головою компанії Юрія Вітренка.

Остання новина зі США: головний республіканець Комітету у закордонних справах Палати представників Майкл Маккол та 20 його однопартійців закликали американську адміністрацію скасувати рішення про відмову від введення санкції проти Nord Stream 2 AG, компанії-оператора газопроводу «Північний потік — 2», Вони напередодні направили відповідний лист-звернення держсекретарю США Ентоні Блінкену. У документі обґрунтування, надане Конгресу щодо скасування санкцій, називають «дуже проблематичним».

Як пояснюють конгресмени, твердження Держдепу, що введення таких санкцій «негативно вплинуло б на відносини США з Німеччиною, ЄС та іншими європейськими союзниками і партнерами», повністю не відповідає позиції країн Центральної та Східної Європи, зокрема й України. Законодавці підкреслюють, що саме ці союзники та партнери мають найбільші проблеми з безпекою та економікою, що пов’язані з Nord Stream 2.

«Ми вимагаємо, щоби ви негайно усунули ці непродумані винятки [щодо санкцій] та застосували обов’язкові повноваження, прийняті Конгресом», — йдеться в листі.

Республіканці наголосили, «що довше адміністрація Байдена зволікатиме, то більше посилюватиме зловмисний вплив Путіна по всій Європі».

Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Через це Україна втратить доходи від транзиту газу — кілька мільярдів доларів на рік. У той же час, у Кремлі запевняють, що Росія не має наміру відмовлятися від транзиту газу через Україну після запуску газопроводу.

У Держдепі США в лютому заявили, що через загрозу санкцій понад 15 компаній уже вийшли з проєкту. 25 лютого проєкт залишила французька AXA — одна з найбільших страхових компаній у світі.

21 травня США ввели санкції проти трьох компаній і 13 суден, які будують «Північний потік — 2», але не проти компанії Nord Stream 2. ЗМІ писали, що США не будуть їх запроваджувати, щоб не зіпсувати відносини з Німеччиною. За день до цього Держдеп США передав Конгресу перелік учасників будівництва «Північного потоку — 2», які потраплять під санкції: там була компанія Nord Stream 2 AG, але для неї зробили виняток, мотивований «інтересами нацбезпеки».

Компанія Nord Stream 2 AG заявляє, що будівництво газопроводу вже завершено на 94% і залишилося прокласти близько 120 кілометрів у водах Данії та трохи більше як 30 кілометрів у водах Німеччини.