“Ми думали, що вони втекли додому” – на території інтернату в Канаді виявили невідоме поховання 215 дітей

02.06.2021 09:43   -

На території колишньої школи-інтернату для індіанців у провінції Британська Колумбія у Канаді (Kamloops Indian Residential School in Canada) було виявлено невідоме поховання – в ньому знайшли залишки 215 дітей віком від 3-х років. Ніяких даних про це місце поховання та похованих тут дітей немає. Про це повідомляє CNN.

Що насправді сталося – наразі невідомо. Уряд планує провести розслідування, але уже зараз є припущення, що керівництво закладу на власний розсуд ховало померлих чи загиблих дітей на території інтернату, не повідомляючи про це владі. Причини смерті дітей теж мають бути встановлені. За свідченнями колишніх вихованців інтернату, смерть дітей приховувалась навіть від тих, хто перебував в у школі.

Іноді люди не поверталися, ми раділи за них, думали, що вони втекли, не знаючи, що з ними трапилося. Те, що я зрозумів учора, – що багато людей насправді не пішли додому“, – коментує знахідку один із колишніх учнів інтернату Харві Маклауд, додаючи, що система шкіл-інтернатів для корінного населення завдала великого удару по індіанському народу.

Зло, яке трапилося зі мною, було фізичним, так, було сексуальним, так, і в 1966 році я був людиною, яка більше не хотіла жити, це змінило мене“, – сказав Маклауд, порівнюючи отриману травму з травмою військовополоненого. Він каже, що вступив до школи у 1966 році разом з більшістю своїх братів і сестер.

Harvey McLeod attended Kamloops in the late 1960s. He said the school scarred generations of First Nation members.

Індіанська школа-інтернат Камлупс була однією з найбільших в Канаді і діяла з кінця 19 століття до кінця 1970-х. Вона була відкрита католицькою церквою і діяла під її управлінням, поки федеральний уряд Канади не взяв його на себе в кінці 1960-х років. Приблизно через десять років інтернат закрився назавжди і зараз у ньому розміщений музей та низка громадських, культурних та меморіальних об’єктів.

Громадські лідери заявляють, що розслідування триватиме спільно з Управлінням коронерів Британської Колумбії, а представники громади та уряду забезпечать охорону та виявлення останків. Головний коронер Ліза Лапойнте опублікувала заяву, в якій зазначила, що її офіс збирає інформацію і заявила про те, що є підстави припускати злочинний склад у тому, що сталося.

Politicians react to residential school gravesite in B.C. - North Shore News

Ми визнаємо трагічне, душевне спустошення, яке канадська система шкільних закладів завдала стільком людям, і наші думки з усіма тими, хто сьогодні сумує з цього приводу“, – сказала вона.

Як було задокументовано урядовою Комісією з правди та примирення, багато дітей-індіанців в інтернатних школах не отримували адекватної медичної допомоги і деякі передчасно помирали від таких захворювань як туберкульоз. Комісія підрахувала, що понад 4000 дітей загинули, перебуваючи в інтернатах протягом декількох десятиліть, але остаточний звіт комісії визнає, що неможливо дізнатись справжню кількість померлих дітей.

A childhood photo of Harvey McLeod, at left.