Блакитна хвиля в США – демократи за крок до більшості в Сенаті

06.01.2021 13:10   -

Демократи перемогли в одній з двох гострих змагань за Сенат США в Джорджії, під час виборів, які відбулися в середу, і просунулися вперед, наблизившись до контролю Сенату та повноважень просувати без перешкод, політичні цілі обраного президента Демократичної партії Джо Байдена, коли він вступить на посаду цього місяця, – повідомляє Reuters.

Український політолог-американіст Олег Пономар вже привітав демократів з перемогою у другому турі виборів до Сенату у штаті Джорджія, що дозволить партії нового президента Джо Байдена мати більшість в обох палатах парламенту США.

Демократичний претендент Рафаель Ворнок вже переміг діючого представника Республіканської партії Келлі Лоффлер. Демократ Джон Оссофф в іншій гонці має невелику перевагу перед республіканцем Девідом Пердью, остаточний результат очікується лише в середу пізніше.

Ми вже розповідали про деталі передвиборчих процесів другого туру у штаті Джорджія “Всі обставини напруженої ситуації напередодні вирішальних виборів до Сенату й затвердження нового президента США Джо Байдена”.

З повідомленнями 98%, Уорнок випередив Льоффлера на 1,2 процентних пункти, приблизно 50 000 голосів, тоді як Оссофф очолив Perdue більш ніж на 12 000 голосів, за даними Edison Research.

Демократи повинні виграти обидва змагання, щоб взяти під контроль Сенат. Демократична перемога створить розподіл у сенаті 50-50 і дасть новообраному віце-президенту Камалі Гарріс, як голові Конгресу, голос, який надасть перевагу демократам після вступу на посаду 20 січня Джо Байдена. У партії вже є більшість у Конгресі США.

Якщо республіканці переможуть, вони фактично матимуть право вето щодо політичних та судових призначень Байдена, а також на багато його законодавчих ініціатив у таких сферах, як економічне звільнення під час пандемії коронавірусу, зміни клімату, охорона здоров’я та кримінальне правосуддя.

Більшість голосів, що залишились для підрахунку в округах, які Байден виграв у листопаді, і приблизно 13000 голосів все ще потрібно було перерахувати в Декалбському окрузі, схильному до демократів, поблизу Атланти, згідно з оцінками Edison Research, підсилюючи демократичний оптимізм щодо вражаючої перемоги в Джорджії. За 20 років жоден демократ не виграв гонку Сенату США в Джорджії..

“Нам сказали, що ми не можемо перемогти на цих виборах. Але сьогодні ввечері ми довели, що надією, наполегливою працею та людьми поруч із нами є все можливе», – сказав Ворнок, баптистський проповідник, прихильникам у прямому ефірі перед тим, як його визначили переможцем.

“Я йду до Сенату, аби працювати на всю Джоржію, незалежно від того, за кого ви віддали свій голос на цих виборах”.

Ворнок стане першим чорношкірим американським сенатором в Джорджії, а Оссофф, якому 33 роки, стане наймолодшим членом Сенату, якщо він переможе.

Georgia Voters Deciding Control of US Senate | Voice of America - English

Критичні перегони залучили, за оцінками, 4,5 мільйона виборців – рекорд для другого туру – разом із майже півмільярдом доларів витрат на рекламу з 3 листопада та візити в понеділок президентів Трампа та Байдена.

Навіть якщо їм вдається забезпечити невелику більшість у Сенаті, Байдену та демократам може бути важко просунути деякі законодавчі пріоритети в Сенаті, де більшість законопроектів повинні подолати процедурний поріг у 60 голосів у 100-місній верхній палаті.

Вибори у Джорджії, виявили дивакуватість закону штату про обов’язкові 50%, коли жоден кандидат жодної з перегонів не набрав більше 50% голосів на загальних виборах у листопаді.

Державний секретар штату Джорджія Бред Раффенспергер заявив, що виборчі дільниці зроблять перерву на ніч, але відновлять підрахунок вранці в середу. “Сподіваємось, до обіду ми будемо краще уявляти, де ми знаходимось”, – сказав він.

Перемога Байдена над Трампом на виборах 3 листопада – перша перемога кандидата в президенти від Демократичної партії з 1992 року – дала партії привід для оптимізму в штаті, де десятиліттями домінували республіканці.

За повідомленнями американських ЗМІ, демократ Рафаель Уорнок переміг на виборах до Сенату в Джорджії проти чинного президента від Республіканської партії Келлі Леффлер.

CNN, New York Times і The Washington Post віддають перемогу другого туру містера Ворнока, що наблизило демократів новообраного президента Джо Байдена до можливості відібрати у Сенаті контроль у республіканців.

Містер Ворнок стане першим в історії афроамериканським сенатором від Джорджії.

Демократ Рафаель Уорнок переміг сенатора-республіканця Келлі Лоффлера в одній з перегонів другого туру, повідомляє Associated Press у середу, в той час як сенатор-республіканець Девід Пердью і демократ Джон Оссофф потрапили в глуху жару з кількома відсутніми голосами, які ще не були підраховані, і до 17 000 військових та закордонні бюлетені, що мають надійти до п’ятниці, – повідомляє dailymaverick.

Невизначеність щодо контролю в Сенаті виникає під час засідання Конгресу на спільному засіданні в середу для підрахунку голосів виборчого коледжу, що підтвердить перемогу обраного президента Джо Байдена, навіть коли президент Дональд Трамп закликав віце-президента Майка Пенса та депутатів скасувати результати на основі безпідставних заяв “фальсифікованих” виборів.

“З цифр, які ми розглядаємо зараз, це не виглядає добре для двох діючих республіканських сенаторів”, – сказав республіканець Габріель Стерлінг.

Уорнок оголосив про перемогу, ставши першим чорношкірим сенатором Грузії, і зазначив, що його мати (82 роки) зібрала “чужу бавовна, перш ніж обрати свого молодшого сина сенатором Сполучених Штатів”.

“Грузія, я вшанований вірою, яку ти виявив у мені, і я обіцяю тобі це сьогодні ввечері: я йду до Сенату, щоб працювати на всю Грузію, незалежно від того, за кого ти віддаєш свій голос на цих виборах”, – сказав він. повторюючи двопартійний тон Байдена.

51-річний Уорнок – старший пастор баптистської церкви Ебенезер в Атланті, посаду, яку колись займав Мартін Лютер Кінг-молодший.