Два роки тому Україна здобула Томос – документ про незалежну Православну церкву України

06.01.2021 13:52   -

Здобуття Томосу стало історичним досягненням у час, коли українці визначають власне майбутнє заявила тимчасова повірена в справах США Крістіна Квін, – привітання публікує посольство США в Україні.

А ось Зеленський досі не привітав українців з цим історичним досягненням – здобуття незалежної української церкви.

Натомість Дніпровська єпархія ПЦУ не забуває про такий важливий день для української держави і для кожного українця.

5 січня 2020 року виповнюється Друга річниця з часу підписання Патріаршого і Синодального Томосу про автокефалію нашої Церкви від Вселенського Патріарха Варфоломія. Цей епохальний документ чекали сотні поколінь наших славних предків. Вони упродовж багатьох століть виборювали право на своє самобутнє існування і свою Помісну Церкву, – повідомляє Дніпровська єпархія ПЦУ.

Отримання Томосу та утвердження віри Православної Української Церкви відбулось завдяки наполегливій праці наших українських священнослужителів та небайдужих мирян у всіх куточках нашої рідної Батьківщини.

Томос — це документ, який офіційно підтверджує автокефалію Православної церкви України як однієї з 15 помісних православних церков світу. Ця грамота є основою існування церкви і починає діяти з моменту підписання.

image

Січеславщина, як історична колиска козацької звитяги, історії та людей сильної волі, брала активну участь у розбудові не лише своєї Держави, але і Церкви. Саме цього дня, два роки тому, найчисельніша делегація від України прибула до древнього Константинополя.

Наразі цей історичний документ вже визнали Древні Помісні Церкви: Олександрійський Патріархат, Кіпрська та Еладська Церкви. Це визнання надихає нас ще наполегливіше день за днем трудитись для утвердження та процвітання нашої Православної Церкви України як в нашій області, так і в усій нашій Державі.

Многая Літа Творцям Історії !!!

До теми

ПЦУ — лідер позитивного ставлення серед українських церков.

Згідно цього ж опитування КМІС, 42,4% українців позитивно ставляться до Православної церкви України. Негативне ставлення до ПЦУ висловили 10,3% респондентів, нейтральне — 37,2% (тому баланс позитивних-негативних оцінок складає +32,1%). Натомість Українська православна церква Московського патріархату має негативний баланс думок: позитивно до неї ставляться 23% українців, а негативно — 31,6%.