Всі обставини напруженої ситуації напередодні вирішальних виборів до Сенату й затвердження нового президента США Джо Байдена

05.01.2021 15:15   -

У штаті Джорджія доленосний день. Виборці прямують до виборчих дільниць де вирішується контроль над Сенатом – і разом з цим більша частина порядку денного Байдена, – інформує nytimes.

Президент США Дональд Трамп і обраний президент Джо Байден у понеділок, 4 січня, виступали на передвиборних заходах в штаті Джорджія, де 5 січня відбудеться другий тур виборів на два пости у Сенаті. Результати виборів визначать баланс сил у верхній палаті – Сенаті на наступні два роки.

Трамп взяв участь у мітингу в місті Далтон на підтримку діючих сенаторів-республіканців Девіда Пердью і Келлі Леффлер.

Байден виступав в Атланті на підтримку їхніх суперників-демократів: Джона Оссоффа і пастора Рафаеля Ворнока.

Другий тур виборів знадобився, оскільки жоден з чотирьох кандидатів не отримав більшості на виборах 3 листопада.

Джорджія також є одним зі штатів, де Трамп оскаржує перемогу Байдена на президентських виборах, заявляючи, без надання підтверджень, про масштабні фальсифікації під час голосування. Представники виборчих органів штату, в тому числі республіканці, підтвердили, що підрахунок голосів був точним. Кілька судів відхилили позови Трампа.

Це питання знову опинилося у центрі уваги в неділю, коли видання Washington Post опублікувало аудіозапис розмови Трампа з держсекретарем Джорджії. Згідно із записом, президент зажадав від голови виборчої системи штату «знайти» достатньо голосів, щоб змінити підсумки виборів в цьому штаті на його користь.

Якщо обидва демократа переможуть на виборах у вівторок, партія отримає більшість в Сенаті: місця розділяться порівну, а вирішальний голос отримає обраний віце-президент Камала Гарріс. Якщо ж переможе хоча б один з республіканців, Конгрес залишиться розділеним: Палату представників контролюватимуть демократи, а Сенат – республіканці.

Байден став першим з 1992 року кандидатом у президенти від Демократичної партії, який здобув перемогу в Джорджії. На виборах у листопаді у штаті проголосували близько 5 мільйонів виборців, з них 3,6 мільйона – достроково. У другому турі достроково проголосували трохи більше 3 мільйонів виборців. У листопаді більшість тих, хто голосував достроково, підтримали демократів, тому для республіканців явка у вівторок має ключове значення.

  • Сьогодні великий день. Станом на 7 ранку за східним часом, по всій Джорджії відкрилися дільниці другого туру виборів, які визначать, яка партія контролюватиме Сенат.
  • Це величезний приз. Демократична влада над Сенатом означала б, що Джо Байдену як президентові не доведеться проходити повз Мітча Макконнелла – лідера республіканців, якого іноді називають “доктором Ні ”- для підтвердження своїх політичних призначень та суддів або для вироблення законодавства.
  • Майже 40 відсотків усіх зареєстрованих виборців у штаті вже проголосували достроково, або поштою, або особисто. Неможливо прорахувати відсотки, особливо в такій тісній гонці, але є дані, що виборці кольорові були особливо напружені. Серед тих, хто не брав участі у загальних виборах, але вже проголосував до початку минулого тижня, приблизно чотири з 10 були афроамериканцями – набагато більше, ніж загальна частка виборців чорношкірих у Грузії – згідно з даними TargetSmart.
  • Ці дострокові голоси не можна підраховувати до закриття виборчих дільниць сьогодні, о 7 годині, хоча вони були оброблені та підготовлені до підрахунку голосів. Бюлетені, що надходять поштою, прийматимуться до закриття дільниць, але не після.
  • Незрозуміло, коли буде визначено переможеця в одній або обох гонках. Спостерігачі кажуть, що підрахунок голосів цілком може тривати і завтра, а оскільки, як очікується, перегони будуть щільними, можливо, ми не знатимемо, хто переміг до завтра – а то й пізніше. 
  • Завтра з’їдеться Конгрес для підрахунку голосів виборчої колегії та оголошення офіційних результатів цих нескінченних президентських виборів. Зазвичай це було б просто, але коли президент Трамп відмовляється прийняти поразку, його союзники планують демонстрацію своєї вірності, якій, судячи з усього, судилося стати безладним видовищем.
  • Невелика, але значуща група законодавців Республіканської партії в Конгресі та Сенаті заявила, що має намір оскаржити результати виборів, прислухаючись до побажань Трампа, хоча не було представлено жодних доказів на підтвердження його заяв про широкомасштабне шахрайство або зловживання.
  • Келлі Лоффлер, одна з двох республіканських сенаторів, які конкурують на сьогоднішніх турах Грузії, оголосила вчора, що приєднається до 12 своїх колег у голосуванні проти сертифікації Виборчої колегії.
  • Але набагато більше республіканців виступили проти цього кроку, включаючи групу членів консервативного палати, які вчора опублікували лист, в якому категорично аргументували, що це порушить Конституцію.
     “Якщо вжити інших заходів – тобто ввести Конституцію в центр президентського виборчого процесу неконституційно – це означало б красти владу у людей і штатів”, – написала ця група республіканців.
  • Габріель Стерлінг, найвищий республіканський виборчий чиновник у Джорджії, який вже висловився проти оскаржень Трампа, висловив свій найжорсткіший докір з усіх претензій президента. “Це все дуже легко доводиться, проте президент наполягає, і цим підриває віру мешканців Джорджії у виборчу систему”, – сказав він вчора.
  • Стерлінг заявив, що “кричав у своїй машині на радіо”, почувши запис, опублікований у неділю “Вашингтон Пост”, як Трамп тисне на державного секретаря Джорджії “знайти” достатньо голосів для скасування результатів виборів.
  • Побоюючись, що оскарження Трампом результатів виборів може викликати у деяких республіканських виборців сумнів у доцільності участі у другому турі, Стерлінг намагався усунути ці занепокоєння. “Якщо ви хочете, щоб ваші цінності були відображені вашими обранцями, я дуже благаю і заохочую вас, ідіть голосувати завтра”, – сказав він. “Не придушуйте власний голос. Не дозволяйте нікому вкрасти ваш голос таким чином”.
  • Зараз не лише політичні республіканці розділяються безпідставними аргументами Трампа. Праві медіа-експерти неминуче повинні були вибрати команду в цій епічній битві брехні проти реальності – і всі вони не зійшли на одну сторону.
  • Брайан Кілмід, ведучий “Fox & Friends”, заявив учора, що зусилля Трампа перевернути вибори були “типом анархії, який не працює ні на кого, ані на республіканців, ані на демократів, у загальній картині. Його співведучий Стів Дусі погодився, сказавши про заяви Трампа: “Наразі ми не бачили доказів”.
  • Але Марк Левін, який веде прем’єр-шоу на Fox News, не відмовляється від президента. “Наша Декларація про незалежність і Конституція руйнуються Демократичною партією та ЗМІ”, – заявив він, захищаючи заяви Трампа про шахрайство, назвавши керівництво Сенату “абсолютно жалюгідним” за те, що не стало на сторону президента.
  • Усі 50 штатів і округ Колумбія зараз засвідчили свої результати виборів, а судді по всій країні відхилили майже 60 спроб президента та його союзників оскаржити вирок.
  • Тим часом 170 керівники підприємств вчора підписали власний лист із закликом до Конгресу прийняти результати виборів. У групу входять провідні лідери BlackRock, Lyft, Microsoft та багатьох інших компаній.
  • “Наші належним чином обрані лідери заслуговують на повагу та підтримку двопартійності всіх американців у той момент, коли ми маємо справу з найгіршими кризами здоров’я та економіки в сучасній історії”, – написали керівники в заяві, організованій “Партнерством для Нью-Йорка”, організація адвокації бізнесу. “Подальших затримок у порядку передачі влади не повинно бути”.
  • Томас Донох’ю, голова консервативно налаштованої Торгівельної палати США, також вчора виступив із заявою, в якій закликав Конгрес засвідчити голосування.
  • Групи, які підтримують президента, вже прямують до Вашингтона, плануючи влаштувати акції протесту біля Капітолію, коли завтра Конгрес проводить голосування в Колегії виборців. До організацій, які планують провести марш, належать ультраправі угруповання “Горді хлопці”, члени яких часто підтримують погляди білого супрематизму.
  • Сам Трамп підтримав протести. У Новий рік він написав у своєму Twitter:
    «ГОЛОВНИЙ мітинг протесту у Вашингтоні, округ Колумбія, відбудеться об 11.00, 6 січня. Деталі локації, яких слід дотримуватися. StopTheSteal! “
  • Деякі висловлюють занепокоєння тим, що ці акції протесту можуть стати небезпечними, після того, як минулого місяця демонстрації у Вашингтоні призвели до жорстоких сутичок, в результаті яких чотири людини отримали ножові поранення.
  • Енріке Тарріо, голова Пихатих хлопців, був заарештований вчора після прибуття до Вашингтона за підозрою у спалюванні банера “Чорне життя”, який був зірваний з історичної Чорної церкви під час тих протистоянь минулого місяця.
  • Тарріо був заарештований за звинуваченням у знищенні майна; після того, як вчора поліція виявила у нього два магазини вогнепальної зброї великої місткості, він отримав додаткові звинувачення.