Bitcoin в законі – парламент “дав добро”

09.09.2021 07:02   -

Верховна Рада у другому читанні підтримала законопроєкт «Про віртуальні активи» (№3637). Він регулює галузь криптовалют і тепер власники таких активів зможуть легально обмінювати та декларувати їх, а міжнародні криптокомпанії – реєструвати блокчейн-бізнес в Україні. За прийняття законопроєкту в другому читанні проголосувало 276 депутатів, – повідомляє AIN.UA.

Зокрема, цим законопроектом врегульовуються питання визначення правового статусу учасників ринку та користувачів у сфері віртуальних активів, встановлюються основні засади та принципи державної політики у сфері віртуальних активів.

Також врегульовується правовий статус віртуальних активів як об’єктів цивільних прав; впорядковуються цивільно-правові відносини між фізичними та юридичними особами, які виникають у процесі використання віртуальних активів; прописані засади державного регулювання та контролю на ринку віртуальних активів.

Прийняття Закону “Про віртуальні активи” є невід’ємною складовою успішної реалізації положень Закону, адже лише сприятиме розвитку ринку віртуальних активів в Україні та протидії відмиванню коштів, одержаних злочинним шляхом. 

Позитивними наслідками розвитку правового поля у цьому напрямку є збільшення інвестицій провідних міжнародних компаній, які працюють з віртуальними активами, виведення операцій з віртуальними активами на відкритий ринок, збільшення надходжень до бюджету, збільшення кількості учасників ринку віртуальних активів, що у свою чергу призведе до активнішої інтеграції української економіки у європейську та світову економічну спільноту.

Документ визначає поняття та правовий статус віртуальних активів, а також питання прав власності та здійснення операцій з такими активами в Україні. Після підпису президента наберуть чинності такі зміни:

  • криптовалюти отримають юридичний статус;
  • учасники ринку отримають право на судову та інші способи захисту прав на віртуальні активи;
  • в Україні зможуть легально працювати міжнародні біржі, на яких відбуваються торги віртуальними активами. Однак для цього вони (як і інші постачальники послуг пов’язаних з обігом крітовалют) повинні будуть пройти держреєстрацію в Україні та подавати звіти про свою діяльність в компетентні органи;
  • регулятором ринку віртуальних активів буде Мінціфра, також в окремих випадках повноваження будуть у Національного банку та Національної комісії з цінних паперів;
  • законопроєкт передбачає створення нового регулятора – Національної служби з регулювання обігу віртуальних активів (НСВА), яка буде видавати криптокомпаніям дозвіл на роботу в Україні;
  • фінмоніторинг ринку віртуальних активів буде відбуватися відповідно до рекомендацій FATF (Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей).

«Власники криптовалют отримають ряд переваг. Завдяки тому, що з’явиться законодавче регулювання цієї сфери, вони, як мінімум, зможуть захистити свої статки в віртуальних активах, якщо щось трапиться. Також вони зможуть легально обміняти криптоактіви, задекларувати їх. Цей процес буде абсолютно «білим». Крім цього, ми очікуємо, що з’явиться цілий ринок посередницьких послуг для оплати товарів криптоактивами, їх зберігання, обміну. Це розширить можливості їх використання», – розповів в коментарі виданню «Мінфін» заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

При цьому варто відзначити, що законопроєкт – рамковий. Тобто механізми та процедури дій з віртуальними активами в ньому не прописані – проєкт їх тільки визначає і дозволяє. Практичне застосування буде прописуватися додатково в підзаконних актах.