Відбувся Національний молитовний сніданок

09.09.2021 06:28   -

Цьогоріч у Києві пройшов ІХ Національний молитовний сніданок. Уже традиційний захід приурочили до святкування 30-річчя Незалежності, – повідомляє LB.

Традиції молитовних сніданків уже майже 70 років. Вона зародилася у США як зібрання представників і представниць різних політичних поглядів ― на зустрічах вони не сперечалися, а молилися разом. Зустрічі стали регулярними і тривають досі, проте раз на рік група організовує великий Молитовний сніданок. Власне, він є основним заходом у комплексі інших, менш помітних і відомих, але важливих нетворкінгових подій. Традиційно Молитовний сніданок відбувається у Вашингтоні, у готелі «Hilton» ― датою є зазвичай перший четвер лютого. 

Хоч такий сніданок і започаткували для спільної молитви, наразі це перетворилося на поле для політичного і культурного діалогу ― наприклад, у США Молитовні сніданки обов’язково відвідує президент. Для спільної молитви об’єднуються голови різних конфесій, що нагадують не тільки про релігійні, а й передусім про загальнолюдські цінності. Присутні ж обговорюють і політичні, й економічні виклики, проблеми впливу на природу та науку. 

Для участі у IX Національному молитовному сніданку до Києва прибули конгресмен США від штату Каліфорнія Хуан Варгас, конгресмен США від штату Пенсильванія, співголова українського кокусу в Конгресі США Браян Фітцпатрік та Боб МакЮен – конгресмен США п’яти скликань від штату Огайо, радник Президента Рональда Рейгана, який допомагав Україні на етапі становлення її незалежності.

«У 2014 році, коли на нас напав агресор, країна об’єдналася. І український народ, і наші волонтери, і наші капелани, і наші воїни, й ті, хто допомагав фронту, врятували Україну, зберегли її», – нагадав п’ятий Президент.

«Покоління українців молилися, щоб Господь дарував нам Незалежність і цю країну. І сьогодні ми святкуємо 30 років Незалежності. Я радію що за ці 30 років великі українці і українки робили все для того, щоб цей молитовний сніданок став можливим», – сказав Петро Порошенко.

Важливо, що Молитовні сніданки є майданчиком для діалогу між країнами, адже організатори запрошують представників і представниць закордонних урядів, бізнесу і громадських організацій. 

На IX Національному молитовному сніданку цьогоріч зібралося понад 1000 людей з 15 країн, були присутні народні депутати та депутатки з різних фракцій, священнослужителі різних релігій, ветерани, капелани та працівники й працівниці сфери культури і спорту. Основною темою їх виступів переважно були об’єднання і 30-річчя Незалежності. 

Почався Молитовний сніданок зі спільної молитви глави ПЦУ Епіфанія, протоієрея УГКЦ Олекси Петріва та старшого єпископа Української церкви християн віри євангельської Михайла Паночка. 

«Молитовний сніданок дозволяє людям об’єднатися, щоб засвідчити одне з фундаментальних прав людини ― публічно сповідувати віру з іншими. Ми засвідчуємо, що віра не є чимось минулим, не є музейним експонатом, а є живою, діяльною ― це потреба змінювати людину і світ навколо неї. Віра спонукає до активної громадянської позиції, бо Господь закликає нас бути свідками правди його перед людьми. Тож закликаю нас бути такими свідками», ― сказав у вступному слові Епіфаній. 

«Бог дав можливість кожній людині звертатися до нього. Ми його не бачимо, не можемо торкнутися, але можемо звертатися нашим серцем до нього. І дуже важливо, щоб ми вірили, у що мовимо, щоб у нас було чисте серце, щоб у нас були чисті руки. Бо ніхто не хоче чути свої твори так, як Творець», ― додав Михайло Паночко. 

Першим мав слово Голова Верховної Ради Дмитро Разумков: «Національний молитовний сніданок ― це давня традиція, направлена на об’єднання людей шляхом діалогу. На таких майданчиках ми можемо зустрічатися, говорити і знаходити спільноті точки дотику, щоб рухатися вперед. Відкладати чвари, щоб досягти успіху. Діалог важливий між людьми, між політиками, між собою. І я сподіваюся, що діалог буде панувати в Україні і світі»