Більше 30% українців не голосуватимуть за Зеленського на виборах – соцопитування

02.11.2021 06:55   -

Центр Разумкова оприлюднив свіжі результати опитування суспільно-політичних настроїв населення України. Дослідження було проведене соціологічною службою Центру з 23 по 27 жовтня 2021 рокуметодом САТІ (телефонне опитування) – було опитано 1200 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. 

Згідно із отриманими даними, популярність Володимира Зеленського продовжує знижуватись – наразі за нього готові віддати свої голоси 18,7% респондентів. Однак, найбільш показовим є те, що більше третини опитаних не голосуватимуть за нього ні за яких обставин (31,9%). Уже традиційно, на другому місці за електоральними симпатіями в якості претендента на пост глави держави знаходиться попередній президент – Петро Порошенко (12,7%). Якби відбувався другий тур виборів Президента і до нього потрапили В.Зеленський та П.Порошенко, то 26,7% серед усіх опитаних відповіли, що проголосували б за В.Зеленського, а 21,3% — за П.Порошенка. 

Якби найближчим часом відбувалися президентські вибори, найбільше голосів у першому турі отримав би В.Зеленський (18,7% усіх опитаних). Мають намір проголосувати за П.Порошенка 12,7% опитаних, за Ю.Бойка — 6,2% респондентів. За Д.Разумкова проголосували б 5,5%, а за Ю.Тимошенко — 5,0% опитаних. 4,1% респондентів висловили намір проголосувати за В.Гройсмана, 3,2% — за І.Смешка, 3,1% — за Є.Мураєва, 2,0% — за О.Ляшка, 1,7% — за В.Медведчука, 1,4% — за О.Тягнибока, 0,3% — за К.Рудик.

Серед кандидатів на посаду Президента України, за яких не будуть голосувати за жодних обставин, респонденти називали В.Зеленського (31,9%), П.Порошенка (31,6%), В.Медведчука (24,7%), Ю.Бойка (24,0%), О.Ляшка (15,0%,) Ю.Тимошенко (13,8%), О.Тягнибока (11,0%). Решту кандидатів назвали менше 10% опитаних“, – йдеться у дослідженні.

Втім, все ще є ті, хто вірить у Володимира Зеленського: 20,1% опитаних вважають, що нинішня влада краща, ніж попередня.

Однак, дослідження свідчить, що майже половина респондентів ще нічого не чули про корупційні схеми “зелених” і Зеленського, які були оприлюднені в рамках міжнародного розслідування Пандора Пейперс (Pandora Papers). Тож, якщо зважити, що переважна більшість респондентів (80,1%) вважають, що неприпустимо, щоб найвищі посадові особи держави і провідні політики країни володіли офшорними рахунками за кордоном, то можна передбачити, що з поширенням інформації про офшорні рахунки Зеленського і його друзів впливатиме негативно на рейтинг президента.

Динаміка електоральних вподобань є невтішною і для основного політичного суперника Зеленського – Петра Порошенка. Його рейтинг теж продовжує знижуватись. Втім, це можна сказати про всіх потенційних кандидатів. Наприклад, рейтинг колись досить популярного Юрія Бойка сьогодні на рівні 6%.

Ймовірно, що зниження рейтингів політиків пов’язане із “затишшям” на політичному полі і боротьба за рейтинги почнеться із наближенням чергових виборів до органів влади.

Нагадаємо,  ще на початку 2021 року на питання «За кого з кандидатів на пост Президента Ви б проголосували?» серед тих, хто визначився і безумовно піде голосувати, найвищі відсотки голосів набрали Володимир Зеленський – 20,4% та Петро Порошенко – 19,6%. Згідно із даними соціологів, компанії SOCIS, проведеного з 29 липня по 3 серпня 2021 року, на виборах Президента України 19,5% від усіх опитаних віддали б свої голоси за Володимира Зеленського, а 14,3% готові були підтримати Петра Порошенка