Відпочинок у Хорлах: камерність та відлуння історії

01.11.2021 18:33   -
Автор:

Хорли — село в Херсонській області, розташоване на півострові Гіркий Кут. Тут немає банкоматів, але колись, років сто тому, був свій банк, гігантський порт, устрична ферма, парки та завалені вином льохи. Сьогодні Хорли є невеликим курортом, орієнтованим на любителів тихого і спокійного відпочинку далеко від міського шуму і метушні, і мало чим нагадують велике багатообіцяюче місто. Тут немає ні великих розважальних закладів, ні розвиненої інфраструктури, проте є піщані пляжі та тепле море.

Як можна відпочити, в одному з тихих куточків українського Причорномор’я розберемося далі. Про це повідомляють Харківські вісті.

ХОРЛЫ: цены на жилье и отдых в 2021 году

Особливості пляжів та моря

Само село Хорли знаходиться на височині, і до пляжів потрібно спускатися сходами, тому на машині до моря не під’їхати. При цьому пляжі досить просторі та пологі, зі зручним входом у море, вкриті піском з невеликою домішкою дрібного черепашника.

Одна з місцевих особливостей – велика кількість водоростей, що накопичуються біля входу в море. У цьому випадку позначається розташування на березі Каркінітської затоки, а не відкритого моря, як у тому ж Лазурному. Десь їх прибирають, а десь вони так і залишаються висихати на сонці, утворюючи цілі невеликі копиці.

Облаштований пляж у селі один – центральний. Тут же сконцентровані атракціони та популярні розваги на кшталт «банана», «плюшок», катання на водному мотоциклі, є прокат катамаранів та інше. Наприкінці липня і на початку серпня в прибережних водах біля Хорлів з’являються медузи. Борються з ними за допомогою сіток, встановлених трохи далі від зони купання. Тож як мінімум дітям таких імпровізованих басейнів цілком вистачає.

Ще в Хорлах купаються в місцевому джерелі зі «срібною водою», яке обросло легендами та цікавими історіями. Вода в ньому холодна, але, як стверджують місцеві, лікує практично від усіх хвороб. Біля джерела нещодавно збудували каплицю, і тепер там регулярно можна зустріти віруючих, які покладають великі надії на чудотворні властивості цього місця і можуть одразу згадати кілька історій, як хтось із їхніх знайомих зцілився.

Вірити чи не вірити в таке – справа кожного, але в будь-якому випадку пройтися до джерела і каплиці варто: звідси відкривається дивовижний краєвид на море.

ХОРЛЫ: цены на жилье и отдых в 2021 году

Житло в Хорлах

У селі немає сотень баз та готелів, як на популярних курортах, але трохи більше десятка точно набереться. Ціни нижчі за ідентичні варіанти на більш розкручених локаціях на узбережжі, але й приїжджають сюди за іншим.

Істотна перевага Хорлів — близькість до моря від будь-якого з його районів, оскільки площа села не перевищує 8 км2. Найпоширеніший варіант житла в Хорлах – це приватний сектор. Тут у кожному будинку готові здати кімнату для туристів, і ціни більш ніж бюджетні. За 100-120 гривень з особи можна зупинитися у кімнаті з душем та туалетом на вулиці.

Номер у готелі або на базі зі зручностями буде коштувати від 500 гривень. Іноді у вартість проживання входить і харчування. Скажімо, у готельному комплексі «Paradise» проживання у дерев’яному котеджі із зручностями та триразове харчування коштуватиме 700 гривень з особи. Цей готель, між іншим, чи не єдиний на околиці працює цілий рік, тому для любителів зимового моря в Хорлах житло знайдеться.

Хорли - перлина Каланчацького краю

Що з харчуванням?

Вишуканих ресторанів тут точно не знайти. Люди зазвичай готують або самостійно, або харчуються на базах відпочинку. Або об’їдаються місцевими персиками та кавунами – що теж дуже хороший варіант для літньої дієти.

Закладів, куди можна спонтанно зайти і перекусити, на селі всього кілька, і всі вони розташовані в центрі. Наприклад, там є кафе «Українська хата» з «домашньою кухнею» по типу борщу та котлет, а поруч знаходиться кафе «Джерельце».

Деякі готелі та бази відпочинку годують лише своїх постояльців, але є й такі, що працюють для всіх. Так, у готельному комплексі «Paradise» зазвичай готують тільки для гостей готелю (харчування включено у вартість проживання), але якщо заздалегідь, хоча б за кілька годин, подзвонити та попередити, вас чекатимуть.

З харчуванням на базах, до речі, треба бути обережними. Варто почитати відгуки інших відпочивальників не лише про умови в номерах, а й про їжу, оскільки бази відпочинку часом намагаються заощадити, подаючи до сніданку вже зіпсовані котлети із супермаркетів. Отож, якщо на сайті бази написано, що вас годуватимуть, ще й дешевше, не радійте завчасно.

База отдыха Paradise, Хорлы, Херсонская область — фото, описание, карта

Чим зайнятися?

Розваги тут такі ж, як і відпочинок – максимально сімейні та камерні.

По-перше, можна орендувати велосипед, щоб об’їздити острів з усіх боків. Стаціонарних точок оренди тут, звичайно, немає, але на стовпах висять оголошення від кількох баз відпочинку, які можуть запропонувати таку розвагу.

Також доступні прогулянки на конях за індивідуальним замовленням. Зазвичай бази відпочинку співпрацюють з власниками ферми, так що тут охоче допоможуть все організувати. Хоча залишилася будівля, де, зважаючи на все, кілька років тому щось показували.

При цьому у Хорлів дивовижна історія, хоча це важко помітити з першого погляду. На території нинішнього села колись було місто, в якому проживали понад 2 тисячі сімей. З порту щодня відходили вантажні кораблі до Європи, а на фермі вирощували устриць.

Все це відбувалося завдяки баронесі Софії Фальц-Фейн, ім’я якого в Хорлах знає кожен. Саме вона заснувала та розвивала село, доки не була вбита на початку ХХ століття. Зараз про колишню велич Хорлів нагадують лише будівлі, що залишилися з тієї епохи: винні льохи, будівлі порту і старі фотографії в бібліотеці.

ХОРЛЫ: цены на жилье и отдых в 2021 году

Кілька років тому в Хорлах з’явилися ентузіасти, які вирішили будувати власний туристичний бізнес і навколо нього створювати інфраструктуру села. Точніше, повернути Хорлам пам’ять про історичне грандіозне минуле і таким чином залучати сюди гостей. Мовляв, щоб вони приїжджали не просто до села, де можна полежати на пляжі, а прагнули відвідати острів, який ще сто років тому був чи не найперспективнішим місцем на узбережжі.

Наприклад, власник бази «Paradise» приїхав сюди із Закарпаття. Спочатку він шукав місце, де купити собі щось на кшталт дачі. Але він жартує, що не можна просто взяти та купити собі будиночок на півдні: тут обов’язково потрібно відкривати туристичний бізнес. Так, років 15 тому він виявив Хорли, де був фактично лише пляж, і купив тут будинок. Вже наступного року сюди почали приїжджати туристи. Але очевидною була головна проблема: людям хочеться повертатися туди, де є щось крім моря. А у Хорлах це могла бути саме історія.

Разом із дружиною та кількома місцевими ентузіастами готельєр розробив екскурсійний історичний тур для школярів та туристів. Згодом збудували каплицю біля джерела, а нещодавно відкрили фонтан і пам’ятник.

Екскурсії

Здавалося б, що в Хорли їдуть саме для того, щоб нікуди звідси не їхати. Але і тут знайдуться цікаві екскурсійні пропозиції.

У центрі зазвичай стоять гіди, які пропонують з’їздити хоча б на день в Асканію-Нова або ще кудись. З центрального пляжу кілька разів на день ходять катери на Пташиний острів – це комплекс крихітних острівців у морі, на яких зазвичай гніздяться птахи. Безлюдна суша, прозора вода, птахи, білий пісок – словом, майже рай, якщо відкинути той факт, що це все ж таки територія, де гніздяться птахи, а значить, постійне людське вторгнення їм не дуже на користь.

Катери привозять людей на кілька годин, протягом яких можна забути про цивілізацію, купаючись у безкрайньому морі. Медуз тут, на відміну від півострова, майже немає, але не забудьте крем від засмаги, тому що тіні, як і парасольок, тут теж немає.

Безлюдні та унікальні пляжі на морському узбережжі

Як дістатися?

Потягом або автобусом можна доїхати до Каланчака, звідки ходять рейсові автобуси та маршрутки до Хорлів. Також можна домовитися з приватними таксистами, які чекають на туристів на вокзалі Каланчака: приблизно за 200-300 гривень вас довезуть хоч прямо до пляжу.

З Херсона автобуси до Хорлів теж ходять. Півтори години у дорозі – і ви на місці. Головне – не заплутатися у херсонських автостанціях та автовокзалах. З центрального автовокзалу до Хорлів ходить лише один автобус (хоча влітку кількість та графік відправлень може змінюватися), а з автостанції в районі центрального ринку – кожні три години.

Якщо не вдалося взяти прямий квиток з Херсона до Хорлів, без вагань можна брати квиток до Каланчака і вже звідти без проблем діставатися курорту.

Хорлы: цены на отдых 2021, достопримечательности, фото