Білоруси вітали Ціхановську тортом в кольорах протестного біло-червоно-білого прапора

12.09.2020 14:08   -

Мінчани святкували день народження Ціхановскої у «дворі “Перемен”», названий так на честь пісні Віктора Цоя де раніше з’явилося графіті з двома діджеями, ввімкнувши на провладному мітингу пісню Віктора Цоя «Перемен» і тут же заарештованими. Присутніх пригощали тортом в кольорах протестного біло-червоно-білого прапора, – повідомляє rosbalt.

Присутніх пригощали тортом у кольорах біло-червоно-білого прапора

Прихильники Ціхановської зібралися в районі Серебрянка, на вулиці Нова Борова та біля ТЦ “Рига”, де було організовано стихійний концерт.

На площі Незалежності правоохоронці затримали трьох осіб і припинили акцію, водночас двох учасниць силовики вивели з католицького костелу, де жінки намагалися сховатися.

На вулиці Червякова зібралися близько 300 осіб. Учасники скандували: “З днем народження!”.

Тихановську привітали з днем народження

На майданчику побували кілька відомих у Білорусі артистів і спортсменів.

Сама Світлана 11 вересня заявила, що звикає до того, що її називають президентом, в тому числі на державному рівні – як в Литві . «Це поки незвично чути, але я розумію, що за підсумками виборів так і є. І розумію, що коли до мене так звертаються, це серйозно, ніхто не жартує. Це велика відповідальність, – повідомила вона в інтерв’ю TUT.by .

Говорячи про створений нею Координаційній раді опозиції, з членів президії якого на волі залишилася лише літератор-нобелянт Світлана Алексієвич, Ціхановська не виключила «реформи». «Ми обговорюємо, як будемо працювати далі. Можливо, буде обраний новий президія», – сказала вона.

Акції проти Лукашенка не вщухають в Білорусії з 9 серпня. До 13-го числа протестуючих жорстко затримували силовики. За словами Ціхановскої, спочатку білоруси вимагали перерахунку голосів на президентських виборах, але дії ОМОНу та інших підрозділів змінили все. 

«Так, люди вийшли захистити свої голоси. Але таких демонстрацій, напевно, не було б тільки через вибори. Зараз більшість виходить, тому що обурені тортурами. Ці три дні звірств – найгірше, що могла допустити влада», – підкреслила 38-річна представниця опозиційного табору.