Борис Філатов у День міста зробив сенсаційну заяву: «Знайдено могилу та прах Олександра Поля»

12.09.2020 14:18   -

12 вересня Дніпро відзначає свій День народження. Вже традиційно свято урочисто відкрили біля пам’ятника першому почесному громадянину міста Олександру Полю. До святкування долучилися представники різних владних структур, Громадської і Молодіжної рад, почесні громадяни міста та сотні дніпрян. 

Міський голова Борис Філатов привітав дніпрян із Днем міста і зробив сенсаційну заяву – знайдено могилу і прах Олександра Поля. 

«Це людина-символ, засновник нашого міста, який зробив його сучасним, динамічним, індустріальним мегаполісом. Немає мешканця, який би не завдячував Полю. Він об’єднує всіх. При житті його шанували, а після смерті на якийсь період часу  забули. Потім, коли згадали про цю легендарну постать, його вклад у розвиток нашого краю, у 2002 році встановили пам’ятник Олександру Полю. Саме звідси кожного року розпочинаємо свято Дня міста. Через десятиліття після його смерті могила Поля була втрачена. З першого дня своєї каденції я дав клятву, що ми знайдемо його прах і могилу. Багато хто вважав, що це  неможливо. У це вірив я і ще деякі ентузіасти. Урешті, ми знайшли могилу і прах Олександра Миколайовича Поля  на території колишньої Лазаревської церкви в Севастопольському парку. Ми зберігали цю інформацію в цілковитій таємниці декілька тижнів, оскільки чекали на остаточні результати експертиз», – зазначив очільник міста.

Замість традиційного покладання букету квітів Борис Філатов поклав до пам’ятника Полю камінь з чорного лабрадору, оскільки відомо, що хрест на його могилі був саме з чорного лабрадору: «Миколайович, я виконав свою клятву! З поверненням, батьку!». 

Під час заходу присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв, полеглих за свободу, незалежність і територіальну цілісність України. Також відбулася церемонія покладання квітів до пам’ятника Олександру Полю. 

На майданчику біля монумента творчі колективи міста показали театралізацію з життя Олександра Поля та представили яскраву святкову програму. Нагадаємо, 2020-й оголошено в Дніпрі роком Олександра Поля.