Білорус Роман Бондаренко помер після бійки з “тітушками” в масках, які зривали біло-червоні стрічки. Білоруси запалюють свічки – оголошено неофіційний траур

13.11.2020 12:34   -
Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - photo_2020-11-12_19-24-14.webp

Побитий силовиками 31-річний білорус Роман Бондаренко помер в лікарні. Його смерть підтвердили рідні. Романову смерть білоруській службі “Радіо Свобода” підтвердила його сестра.

Хто такий Роман Бондаренко

Роман Бондаренко жив на вулиці Червякова близько «Площі Змін». Періодично він проводив час з сусідами у дворі. За освітою – художник, закінчив Білоруську державну академію мистецтв. Останнім часом працював директором магазину «Острів чистоти». Одружений. Служив у спецназі внутрішніх військ, в частині 3214, розповідає про Романа «Белсат».

За словами рідних, проблем з міліцією у Романа Бондаренко ніколи не було, на акції протесту і марші він не ходив. «Мені говорив, що знає, що з ним можуть зробити, якщо затримають, бо він служив у спецназі», – розповіла виданню «Наша нива» сестра чоловіка.

За непідтвердженою інформацією, Бондаренка тримали в Центральному райвідділі міліції Мінська близько півтори години.
О 00:05 Роман потрапив до лікарні швидкої допомоги з тяжким набряком мозку, закритою черепно-мозковою травмою, гематомами й іншими ушкодженнями.

За словами лікарів, пацієнта в комі доставили до операційної. Операція тривала кілька годин.

Мешканець одного з розташованих поруч будинків розповів про події того дня. За його словами, пізно ввечері 11 листопада на “Площі Змін”(двір на вулиці Червякова) стався конфлікт між невідомими у цивільному та місцевими. Невстановлені особи в масках стали перерізати біло-червоно-білі стрічки у дворі. Після сварки вони почали нападати й бити мешканців. Близько 22:16 кількох людей вивезли в автобусах, подібних до тих, якими користувалися силовики.

«Площею Змін» в Мінську називають двір вулиць Сморговскій Тракт і Червякова. Жителі найближчих будинків створили тут згуртовану спільноту: вечорами у дворі проводять чаювання, концерти, перформанси.

На трансформаторній будці довгий час був мурал «діджеїв змін», на паркані постійно висять біло-червоно-білі стрічки.

Діджеї змін на муралі в Мінську, 15 вересня 2020 року

На п’ятницю, 13 листопада, в Білорусі оголошено неофіційний траур. Хвилини мовчання та церковного дзвону заплановані на полудень. О 18:30 в Кафедральному костелі пресвятої Діви Марії в Мінську відбудеться меса за загиблого Романа Бондаренко. В Гродненському Кафедральному православному соборі панахиду служитимуть о 10:15.

Головне управління внутрішніх справ Мінського міськвиконкому стверджує, що міліція з’явилася на місці подій уже буцімто після того, як Бондаренко зазнав травм. Згідно із цими повідомленнями, Романа нібито знайшли в непритомному стані й начебто викликали швидку допомогу. Однак місцеві мешканці не бачили машин медиків.