Українець став першим засудженим за шахрайство з біткойнами в США

13.11.2020 12:33   -

В американському Сіетлі суд визнав винним у шахрайстві українського програміста Володимира Квашука і засудив його до 9 років за ґратами за 18 федеральних злочинів, пов’язаних зі схемою махінацій щодо корпорації Майкрософт на суму понад 10 мільйонів доларів, – йдеться на сайті департаменту юстиції США Західний округ Вашингтона.

26-річний Квашук працював в Microsoft від серпня 2016-го до червня 2018 року. Він брав участь у тестуванні платформи роздрібних продажів в Інтернеті та використовував цей доступ для викрадення “валюти, що зберігається” (CSV), наприклад цифрових подарункових карток. Відповідно до матеріалів справи та показів свідків, хлопець використовував свій особливий доступ до платформи для махінацій із подарунковими картами.

Справа в тому, що посада Квашука дозволяла йому робити безкоштовні покупки, користуючись знижковими картами. Компанія блокує доставку товарів, які замовляються за цими картками – саме щоб уникнути шахрайства. Але замість безпосередньо товарів хлопець почав купувати за знижками подарункові сертифікати для магазину Microsoft – і далі перепродавав їх комусь ще.

Ex-Microsoft engineer convicted of $10m crypto theft | Currency.com

Спочатку від вкрав близько $12 тис., використовуючи свій профіль. Але згодом, оскільки крадіжки переросли в мільйони доларів, почав використовувати для цього облікові записи колег.

“Крадіжка у вашого роботодавця досить погана, але крадіжка, яка створює враження, що винні ваші колеги, збільшує шкоду за долари та центи”, – заявив прокурор США Моран. 

Обізнаний розробник програмного забезпечення, намагався замаскувати цифрові докази, які могли б привести до нього за шахрайство в Інтернеті. Він скористався службою змішування біткойнів, намагаючись приховати джерело коштів, що в кінцевому рахунку перейшло на його банківський рахунок. Загалом, за сім місяців незаконної діяльності Квашук на його банківські та інвестиційні рахунки було перераховано приблизно 2,8 мільйона доларів у біткойнах. Потім він подав підроблені форми податкової декларації, стверджуючи, що біткойн був подарунком від родича.

“Ця справа вимагала складних технологічних навичок для розслідування та притягнення до кримінальної відповідальності, і я радий тому, що наші правоохоронні партнери та прокуратура США мають набори навичок, необхідні для притягнення таких правопорушників до відповідальності”, – прокоментував прокурор США Моран. 

У своїй записці про винесення вироку прокурори зазначили, що схема Квашука кинула підозру на інших співробітників Microsoft.

 «Квашук використав отримані кошти, щоб прожити життя мільйонера, керуючи автомобілем за 160 000 доларів і проживаючи в будинку на озері, який коштує 1,6 мільйона доларів. Схема Квашука передбачала брехню та обман на кожному кроці. Він поставив своїх колег на лінію вогню, використовуючи їх тестові рахунки для крадіжки CSV. Замість того, щоб взяти на себе відповідальність, він дав свідчення та виголосив серію обурливі брехні. Немає жодних ознак того, що Квашук відчуває якісь докори сумління чи жалю за своїми злочинами», – написали до суду прокурори.

“Це розслідування – є першою у країні справою щодо біткойнів, яка має податкову складову», – заявив спеціальний агент IRS-CI, відповідальний за це Райан Л. Корнер.

“Простіше кажучи, сьогоднішнє винесення вироку доводить, що ви не можете красти гроші через Інтернет і сподіватися, що біткойн зможе приховати вашу злочинну поведінку. Наша професійна збірна команда експертів з питань кіберзлочинів за сприяння підрозділу з питань кіберзлочинів IRS-CI буде розшукає вас і притягне до відповідальності за скоєні проступки”.

До того, як його схопили американські правоохоронці, уродженець Острога встиг придбати собі віллу на березі озера за $1,6 млн та “Теслу” за понад $160 тис.

Квашука визнали винним у 18 федеральних злочинах, серед яких шахрайство з використанням електронних засобів, відмивання грошей, крадіжка особистих даних за обтяжливих обставин – подання неправдивих податкових декларацій, шахрайство з поштою і сприяння шахрайства.

Nine years in prison for a former Microsoft engineer

Тепер він, окрім відбуття 9 років ув’язнення, повинен буде виплатити Microsoft компенсацію в розмірі $8,3 млн. А після закінчення тюремного строку – його цілком ймовірно можуть депортувати з країни.

Справу розслідували кримінальне розслідування Служби внутрішніх доходів, Підрозділ західних кіберзлочинів та Секретна служба США.