Байден лідирує на виборах в США, але Трамп “перемагає” суперника в соцмережах і … Москві

04.11.2020 12:49   -

О 8 ранку середи (за Києвом) у США закрилися останні виборчі дільниці. Розповідаємо головне про хід голосування.

Для перемоги на виборах один із кандидатів має отримати принаймні 270 із 538 голосів виборників, які обирають президента США. Але поки що цієї позначки не перетнув ані чинний президент Дональд Трамп, ані його опонент із Демократичної партії Джо Байден, – повідомляє BBC.

Робити висновки про результати поки зарано. Адже у ключових – так званих “хитких” штатах – підрахунок голосів все ще триває і в деяких із них може затягнутися навіть на кілька днів. Поки що, з мінімальним відривом лідирує Байден.

Але, згідно із опитуваннями у столиці Росії Москві, більшість людей підтримують саме Трампа.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - 123706800_10222517507539962_1077581315543966947_o.jpg

Але попри незавершений підрахунок Трамп вже заявив про свою перемогу і про намір оскаржувати результати голосування через суди у разі поразки.

Заяви кандидатів

Дональд Трамп зранку вже встиг оголосити про підготовку до святкування своєї перемоги.

“Результати феноменальні, ми виграємо абсолютно всюди”, – сказав він під час виступу на брифінгу в Білому домі.

Натомість Байден вийшов до своїх прихильників і заявив, що задоволений ходом голосування. Прихильників він закликав набратися терпіння, поки штати продовжують підрахунок голосів. Він високо оцінив свої шанси принаймні у двох “хитких” штатах – Мічигані та Вісконсині.

“Ми перебуваємо на шляху до перемоги”, – заявив він, виступаючи у Вілмінгтоні, що у штаті Делавер.

Неспокійне майбутнє в США

У більшості штатів підсумок на користь одного із кандидатів був фактично зрозумілий заздалегідь – головна увага прикута до приблизно десяти “хитких” штатів. Найважливіші з них – Пенсильванія, Флорида, Аризона, Північна Кароліна, Вісконсин та Мічиган. У 2016 році перемогу Трампу на президентських виборах забезпечив саме успіх у таких ключових штатах. Схоже на США чекає жорстка політична криза і “майдани”, які там зовсім не такі мирні, як в Україні.

Данила Столь: Бардак в Соединенных Штатах.Кто если не Обама? Или о том, как  с треском рвутся американские скрепы... [#Юмо… | Художественная литература,  Америка, Сша

Ще вночі чинний президент Трамп зробив допис у Twitter, в якому повідомив про свою “велику перемогу” і пообіцяв звернутися до нації, а в іншому – попередив про те, що його перемогу можуть “вкрасти”.

“Ми перемагаємо З ВІДРИВОМ, але вони намагаються ВКРАСТИ результати виборів. Ми ніколи не дозволимо їм це зробити. Після закриття виборчих дільниць голосувати не можна!”, – йдеться у другому дописі.

На це повідомлення негайно відреагувала адміністрація соцмережі – приховала його зміст у стрічці Трампа, додавши попередження: “Частина або весь вміст цього твіта є спірним і може вводити в оману щодо участі у виборах”.

Для перегляду написаного президентом, користувач має додатково натиснути на повідомлення про те, що твіт Трампа є фейковим.