Байден оголосив про нові торгові санкції щодо Росії та заборонив імпорт водки та ікри

11.03.2022 19:54   -

Президент Джо Байден оголосив, що США скасують щодо Росії статус найбільшого сприяння в торгівлі товарами, – повідомляє агенція АР.

Зміна торговельного статусу Росії здійснюється у координації з Європейським Союзом та країнами Великої сімки, додав американський президент.

Позбавлення Росії режиму найбільшого сприяння дозволить США та їх союзникам запроваджувати вищі тарифи на деякі види російського імпорту, що посилить ізоляцію російської економіки.

За даними МВФ, третина експорту з РФ припадає на Євросоюз, на США – лише близько 5%.

Байден також оголосив, що США забороняють імпорт російського алкоголю (переважно водки) та морепродуктів (переважно ікри).

США минулого року імпортувало російського алкоголю на $24 млн, морепродуктів – на $1,2 млрд, уточнює агентство Bloomberg.

Президент США не може в односторонньому порядку змінити торговельний статус Росії. Це повноваження належить Конгресу.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі заявила, що наступного тижня Палата представників розгляне закон про скасування торгового статусу Росії, і цей крок користується підтримкою як демократів, так і республіканців.

Якщо Конгрес ухвалить закон, Росія приєднається до єдиних країн без статусу найбільшого сприяння торгівлі – Куби та Північної Кореї.

3 березня Канада вирішила запровадити мито у 35% на товари з Росії та Білорусі у відповідь на російську агресію проти України.

11 березня уряд Австралії вирішив заборонити імпорт із Росії нафти, нафтопродуктів, природного газу, вугілля та інших енергоносіїв.