Активісти не втомлюються скаржитись на непрозорість бюджетних витрат

25.05.2015 16:53   -
Автор:

Дніпропетровська громадська активістка Ольга Корнієва розповіла про непрозорий бюджет міста, з яким довелось стикнутись, шукаючи просту інформацію про витрати.
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Від 8 квітня 2015 р. рішенням Дніпропетровської міської ради №13/63 «Про погодження Інвестиційної програми підприємства «Коменергосервіс» Дніпропетровської міської ради на 2015 рік» були виділені кошти – 14 млн. 288 тис. грн.
З них 10 млн. 781 тис. грн. на реконструкцію та модернізацію об’єктів теплопостачання та 3 млн. 507 тис. грн. на встановлення 76 лічильників теплової енергії. А тепер поставимо питання: «В яких конкретно будинках Лівобережжя Дніпропетровська буде встановлено лічильник за кошти міської ради?». Питання риторичне….
Так, веб-сайт у Коменергосервісу взагалі відсутній. У квитанціях, що підприємство надсилає споживачам вказаний лише сайт Міських комунальних платежів complatezh.info, де містяться реквізити для оплати. Невже такому підприємству, окрім своїх реквізитів немає що повідомити споживачам?
Читайте також: Горсовет начал публиковать поименные голосования депутатов и стенограммы сессий
На сайті Дніпропетровської міської ради є розділ «Комунальні підприємства», але і тут нас чекає розпач. Там не зазначено навіть контактної інформації, не те щоб номерів будинків, де будуть встановлені лічильники, термінів проведення робіт, інформації про стан їх виконання та використання коштів.
Під час стажування в органах місцевого самоврядування Польщі я на власні очі бачила як місцева влада інформує громаду про стан виконання місцевого бюджету. У Польщі з 2001 р. є закон «Про доступ до публічної інформації», дія якого поширюється на усі органи державної і місцевої влади, а також на ті установи, які використовують кошти з бюджетів. Формування бюджету проходить із залученням громади. Коли формують статтю витрат на місцеве самоврядування, то адміністрація зобов’язана провести суспільну консультацію.
Читайте також: Будь-які витрати міськради Дніпропетровська мають бути оприлюднені, – Жуков
Наприклад, якщо стаття витрат на ремонти житлових районів, то збирають мешканців, бажаючих і проводять таку консультацію, потім формують пропозицію і виставляють на сайті проект-рішення і т.д. На початку процесу формування бюджету по місту розклеюють плакати із закликом долучатися до цієї події. В подальшому громадський контроль за реалізацією цих проектів та використанням коштів можна здійснити в режимі он-лайн протягом всього періоду виконання.
В Україні закон «Про доступ до публічної інформації» діє з 2011 року. Проте, як можна побачити лише на одному прикладі, через певну недосконалість цього закону чи небажання місцевої влади бути публічною і прозорою, громада не має можливості здійснювати моніторинг бюджетних програм з метою покращення якості послуг, що надаються за рахунок місцевого бюджету», – зазначила Ольга Корнієва.
Читайте також: У Днепропетровска появился шанс перейти от слов к делу в борьбе с коррупцией