З початку війни Дніпропетровщина прийняла понад 75 тис переселенців

01.12.2015 09:00   -
Автор:

Майже 4,5 тисячі переселенців, що проживають зараз у Дніпропетровській області, отримали юридичну допомогу в рамках проекту «Адвокація та правова допомога внутрішньо переміщеним особам в Україні».
Про це повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на прес-клуб ДОО НСЖУ.
Проект «Адвокація та правова допомога внутрішньо переміщеним особам в Україні» було розпочато Данською радою з питань біженців у партнерстві зі Всеукраїнською благодійною фундацією «Право на захист» за фінансової підтримки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).
Експерт з правових питань Агентства ООН Девід Карп заявив, що хоча минуло 18 місяців з початку військових дій на сході України, люди, які постраждалі від конфлікту, досі мають чимало проблем. Труднощі виникають при пошуку житла і роботи, отриманні медичної допомоги. ВПО обмежені у виборі банку при отриманні соціальних виплат і пенсій. Переїжджаючи з одного регіону до іншого вони зобов’язані повторно подавати документи в соціальні служби. Для того, аби отримувати соціальні виплати, кожні шість місяців потрібно брати довідку в органах соцзахисту і «відмічатись» в органах міграційної служби.
Читайте також: Учасники побиття майданівців переховуються за кордоном
«Проблем чимало. Щоб їх вирішувати, необхідно скоординувати зусилля недержавних організацій, уряду і суспільства. При цьому важливо приділяти увагу не лише вирішенню термінових гуманітарних проблем, а й виробленню довготривалих рішень», – наголосив експерт.
Як розповів Айзек Робінсон, координатор з розбудови спроможностей проекту «Адвокація та правова допомога внутрішньо переміщеним особам в Україні», представник Данської Ради у справах біженців, під час роботи проекту було встановлено, що 59% опитаних переселенців до конфлікту одержували соціальну допомогу від держави. При цьому 11% після переміщення не змогли поновити право на отримання такої допомоги. Не вдалося належним чином завершити трудові відносини з роботодавцями 21% вимушених переселенців, а 15% з тих, хто звільнився, не отримали свої трудові книжки.
Проект охопив 20 областей України, в тому числі Донецьку і Луганську області. Індивідуальну допомогу отримали 1027 сімей, з них 124 – у Дніпропетровській області. У проекті були задіяні 64 юристи з 6 відібраних правозахисних організацій. На Дніпропетровщині правові консультації надано 4445 внутрішньо переміщеним особам.
В рамках даного проекту 22 неурядові громадські організації отримали малі гранти для реалізації власних ідей. Також фінансову підтримку мали 100 невеликих ініціатив, де ключову роль зіграли самі переселенці.
Читайте також: Молодежь предлагает свое видение развития Днепропетровщины
«За час конфлікту Дніпропетровська область прийняла понад 75 000 переселенців. Окрім матеріальних, існують серйозні проблеми з адаптацією ВПО на новому місці. Чимало сімей так і лишаються ізольованими, оскільки спілкуються лише з такими ж переселенцями, як вони самі. Тому ми прагнули створити умови для діалогу між ВПО та місцевими громадами. За підтримки нашого проекту проводились творчі і кулінарні майстер-класи, фотовиставки, культурні вечори, пікніки, хобі-клуби, спортивні змагання. Також було відкрито ігрові кімнати для дітей, для жінок – гуртки рукоділля», – розповів Сергій Чаговець, керівник регіонального офісу проекту «Адвокація та правова допомога внутрішньо переміщеним особам в Україні» у Дніпропетровській області.
За словами Девіда Карпа, велика увага в рамках проекту приділялася зміні української законодавчої бази. Адвокаційна команда проекту спільно з іншими правозахисними організаціями розробила поправки до закону про переселенців і домоглася того, щоб законопроект 2166 був прийнятий Верховною Радою. Враховуючи рішення Президента відправити законопроект на доопрацювання, необхідно виконати ще багато роботи, щоб донести до влади необхідність врахування запропонованих правозахисниками змін.
Читайте також: Днепропетровцев продолжают просвещать, как приручить закон