У Дніпропетровської облради виявили труднощі із законодавством

27.10.2017 13:15   -
Автор:

Члени коаліції «Прозорі Ради» провели комплексний моніторинг роботи Дніпропетровської обласної ради і виявили, що у цьому органі є проблеми у дотримання ґендерного та антикорупційного законодавства. За результатами аналізу, рівень відповідності чинному законодавству України складає лише 71% з 14 проаналізованих антикорупційних норм та 33% з 6 проаналізованих ґендерних норм.
Про це повідомляє інтернет-видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на прес-службу ГО “Інститут реформ та інновацій”.
Так, наприклад, порядок доступу громадян на засідання постійних депутатських комісій Дніпропетровської обласної ради прописаний у Розділі ІV не відповідає Закону України «Про доступ до публічної інформації». Також не прописано порядок оприлюднення протоколів, висновків та рекомендацій постійних депутатських комісій ради.
Щодо регламентів, то в них не прописано порядок доступу громадян на засідання постійних депутатських комісій облради, відсутній порядок звітування депутатів ради перед виборцями.
Читайте также: Почему у Глеба Пригунова не приживается Prozorro?
Що стосується ґендерних питань, то у регламенті не визначено уповноважену особу з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, як це передбачено у ст. 12 Закону України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків”. Не дотримано принципів врахування ґендерної рівності при розподілі посад керівників структурних підрозділів виконавчого комітету ради, голів постійних депутатських комісій ради та членів виконавчого комітету ради.
У той же час під час аналізу було виявлено, що Дніпропетровська обласна рада долучилась до запровадження кращих практик підвищення рівня прозорості, відкритості та підзвітності органів місцевого самоврядування. Серед них можна виділити такі як публікації на офіційному веб-сайті інформації про видаткову частину бюджету за сферами, установами та організаціями та затверджено рішення “Про здійснення допорогових закупівель товарів, робіт і послуг із застосуванням системи електронних закупівель”.
Читайте также: Глава облсовета Пригунов затягивает решение по петициям
Наразі питання підвищення рівня публічності, прозорості та підзвітності органів місцевої влади – одне із найбільш значимих на місцях. Оскільки це впливає на якість надання послуг, залучення населення до політичного процесу та впровадження політики, спрямованої на реалізацію законних прав та інтересів громадян. У свою чергу це сприятиме формуванню довіри та поваги до інститутів влади.
Читайте также: Чиновники Дніпропетровщини просять Порошенко прибрати “смотрящих”