У Дніпрі радянська топоніміка вичищена майже повністю, – Сергій Волинець

16.04.2018 11:45   -
Автор:

В Дніпрі практично було вичищено все, що було названо у місті на честь комуністичних діячів, що підпадало напряму під Закон про декомунізацію. Про це в спеціальному коментарі інтернет-виданню «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» розповів Сергій Волинець, член робочої групи з питань контролю за станом виконання на території Дніпропетровської області Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.
Проект закону був прийнятий у 2015 році, навесні. В травні 2016 року в області офіційно закінчився процес декомунізації. Якщо брати у кількісних показниках, то в Дніпрі було перейменовано 357 топонімів: вулиці, провулки, житлові масиви, тобто вся топоніміка була змінена. Це було зроблено як розпорядженням міського голови, так і голови облдержадміністрації.
Читайте также: Влада у Дніпрі не підтримує декомунізацію, – Кирило Дороленко
«Можемо стверджувати, що в принципі було вичищено практично мабуть все, що було названо у місті на честь комуністичних діячів, що підпадало напряму під Закон про декомунізацію. Проблема полягала у тому, що сам Закон виписаний недостатньо чітко, є нюанси, які заважали роботі комісій з перейменування, як міської, та і обласної. Доводилось дуже тісно співпрацювати з Інститутом національної пам’яті, щоб уточнювати – чи підпадає той чи інший топонім, та чи інша особистість під перейменування. У зв’язку з тим, що закон був нечітко виписаний, то в принципі залишилися у Дніпрі вулиці, які можна було теоретично віднести під процес декомунізації та перейменувати, але це одиничні випадки. Але це повноваження міської влади вирішити це питання», – розповідає фахівець.
Ще була така проблема під час перейменування, як дуже обмежений час і недостатньо інформації по топонімам або діячам, що не дозволило у стислі терміни розібратися, хто був ким, чи підпадає даний топонім чи пам’ятний знак під декомунізацію. Зараз пройшов час і спливають деякі факти по окремим персоналіям, в місті є комісія по перейменуванню, і тому, на мій погляд, вона повинна в рамках своєї роботи безпосередньо продовжувати дослідження цих назв, і, якщо буде виявляти факти, які підтверджують, що та чи інша особа або та чи інша подія пов’язані з Законом про декомунізацію, то вони повинні бути демонтовані або перейменовані. Тобто, це повинен бути процес постійний, постійний аналіз отримання даних, інформації. Вважаю, що 99% роботи було зроблено протягом 15-16 років в частині перейменування, говорить Сергій Волинець.
Читайте также: Декомунізація в Дніпрі не завершена, – Єгор Гуськов
Потрібен пройти час, щоб люди звикли до нових назв і почали користуватись ними. Але для того, що цей процес пройшов швидше, людям необхідно допомогти. Нові назви повинні знаходитись на друкованих мапах, інтернет-мапах, таблички на будинках, на громадському транспорті, оголошення на громадському транспорті, щоб люди звикали до них і починали ними користуватись. З перевізниками теж необхідно попрацювати, надати інформацію, допомогу, що стосується нових назв. Міською владою був розроблений ескіз нових табличок з новими назвами. Вони вже почали встановлюватись. Влада анонсувала, що цей процес повинен закінчитись чи у кінці минулого року, чи у позаминулому році, але цей процес досі триває.
«Ми розуміємо, що процес затягується – таблички досі не змінено всюди. Але процес йде, триває. Наприклад, є КП «Агентство розвитку Дніпра» Дніпровської міської ради, яке проводить заходи, присвячені процесу декомунізації», – заявив Сергій Волинець.