Декомунізація в Дніпрі не завершена, – Єгор Гуськов

12.04.2018 21:45   -
Автор:

Декомунізація в Дніпрі не завершена, а влада відмовляється прибирати радянські символи у місті, хоча вже давно прийшов час позбавлятися комуністичної пропаганди.
Про це в своєму коментарі інтернет-виданню “ДНІПРО.ГОЛОВНЕ” заявив голова Дніпровського міського об‘єднання всеукраїнського товариства «Просвіта» Єгор Гуськов.
“На мою думку, декомунізація в місті Дніпрі не завершена, тому що деякі об’єкти комуністичної спадщини не були прибрані. Це стосується об’єктів біля Дніпровського театру драми та комедії на проспекті Яворницького, об’єктів на Соборній площі та інших об’єктів. Громадськість підтримує декомунізацію, але не можу сказати, що міська влада надто ретельна та ініціативна в цьому плані. Особисто мене не влаштовує те, що влада відмовляється прибирати символ “червоної зірки”, який ще можна знайти в багатьох місцях Дніпра”, – говорить він.
Читайте также: В Днепре власти не спешат выполнить закон о декоммунизации
Треба ставитись до виконання цього закону не формально, а як можливість перевтілення всього суспільного простору міста. Будь-яка згадка про ідеологію чи символіку СССР повинна бути прибрана.
“Наприклад, танк в Дніпрі на Гагаріна є символом окупації України армією Совєцького Союзу, яка наступала зі сходу в 1943 році. Це розуміли росіяни тоді, розуміють це і українські націоналісти зараз. Але для загалу такі танки, які розставлені по всій країні (один є в Чернівцях, наприклад), подавались українцям як символ “звільнення”. І більшість українців в це, нажаль, досі в це вірить. А по суті, росіяни вчинили вдалий обман – із окупантів, які військом і терором насаджували свою колоніальну диктатуру з 1917 по 1991 рік в Україні, вони вдало перетворились на “асвабадітєлєй”, – заявив Єгор Гуськов.
Прийшов час переосмислювати роль СРСР в історії української державності і більш широко та наполегливо позбавлятись об’єктів комуністичної пропаганди, яка завжди несе в собі приховану спробу легітимації російського імперіалізму, наголошує активіст.