Коломойський пропонує реприватизувати “Дніпроенерго”

23.03.2015 13:46   -
Автор:

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський закликав до повернення в державну власність найбільш цінних промислових активів країни, приватизація яких була проведена у 2000-х роках зі значними порушеннями, в результаті чого держава втратила мільярди доларів.
Про це голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський повідомив під час інтерв’ю щоденній британській газеті «Financial Times», пише видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на прес-службу ОДА.
Ігор Коломойський вважає, що Україна не повинна отримувати нові кошти від Міжнародного валютного фонду, поки вся незаконно приватизована власність не повернеться в статус державної.
«Зараз Україна жебракує – а це гроші, які по праву належать державі. Поверніть ці підприємства, виставте їх на відкритий аукціон і отримаєте в 10 разів більше», – сказав він, уточнивши, що мова йде про суми порядку десятків мільярдів доларів.
Зокрема, губернатор має намір надати до прокуратури докази про порушення законодавства при продажу в 2004 році «Укррудпрому». Раніше він повідомив українському парламентському комітету, що процедура приватизації була розроблена з метою обмежити кількість потенційних учасників та забезпечити спрямування активів в «потрібні руки».
«Закон [про приватизацію «Укррудпрому»] був кричущим, принизливим і злочинним», – заявив Ігор Коломойський в інтерв’ю британській газеті. – Це була запланована змова з метою вчинення злочину».
Читайте також: Коломойський не планує найближчим часом створювати власну політичну силу
Також він підкреслив, що якщо прокуратура підтвердить докази змови, підкупу та фальсифікації торгів, то всі приватизовані в 2004 році шахти, що належать «Укррудпрому», мають бути «експропрійовані» без відшкодування збитків їх нинішнім власникам.
«Економічні активи, приватизовані під час правління поваленого президента, Віктора Януковича, які ще в той час вважалися фальсифікованими і піддавалися жорсткій критиці, повинні бути повернуті народу, в тому числі «Дніпроенерго» і «Укртелеком». Поки ми не очистимо себе від нашого минулого, ми не зможемо по-справжньому змінити цю країну на краще», – також наголосив губернатор.
Читайте також: Нардеп звинуватив Адміністрацію Президента в тиску на Дніпропетровську ОДА