Нардеп звинуватив Адміністрацію Президента в тиску на Дніпропетровську ОДА

23.03.2015 11:00   -
Автор:

“Після аналізу того, що відбувається останнім часом, складається враження, що керівництво держави санкціонувало створення тиску на Дніпропетровську облдержадміністрацію на замовлення певних осіб. Я не вірю, щоб ГПУ могла ухвалювати протиправні рішення державного масштабу без попередніх консультацій з Адміністрацією Президента”, – заявив народний депутат України Віталій Купрій у своій сторінці “Фейсбук”.
Про це повідомляє інтернет-видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ“.
Він зазначає, що дивним чином події з підприємством «Укртранснафта» збіглись зі спробою Генеральної прокуратури на час усунути від виконання своїх посадових обов’язків керівництво Дніпропетровської облдержадміністрації.
“За вказівкою в.о. Генерального прокурора пана Гузиря головному слідчому управлінню СБУ було доручено зранку 20 березня провести допит заступників Ігоря Коломойського Генадія Корбана і Святослава Олійника. На мою думку, в залежності від розвитку ситуації по «Укртранснафті», прокуратурою могла бути надана вказівка затримати наближених до губернатора Дніпропетровщини осіб по кримінальній справі про начебто викрадення юриста Дніпропетровської міськради Олександра Величка. За моєю інформацією останній переховується зараз на території Росії під опікою ФСБ за клопотанням лідера Опозиційного Блоку Олександра Вілкула”, – говорить нардеп.
Читайте также: Президенту и Премьеру предлагают уволить Коломойского
За його словами, вчора близько 12-ої години дня він отримав інформацію про порушення прав громадян Корбана і Олійника при допиті в СБУ. Разом зі своїми колегами народними депутатами Борисом Філатовим і Валентином Дідичем ми терміново направились в будівлю на Аскольдів провулок, 3 А. Тривалий час ми не могли поспілкуватись зі слідчими. Проте після початку розмови на підвищених тонах нам вдалось з’ясувати, що кримінальне провадження по заяві пана Величка відкрито за статтею 349 КК – захоплення або тримання як заручника представника влади.
“З самого початку я, як правозахисник, виявив порушення закону. Відповідно до вимог статті 216 Кримінального процесуального кодексу не СБУ, а саме органи внутрішніх справ повинні вести слідство в цій справі. Зміна підслідності можлива лише за вмотивованою постановою прокурора тільки у разі неефективного досудового розслідування”, – каже Купрій.
Читайте также: В.о. генпрокурора Гузир покрив злочин Вілкула, – Купрій
“Декілька днів тому на телеканалі «Україна» оприлюднено власноруч написану Олександром Величком заяву про викрадення на ім’я Генерального прокурора України. На ній стоїть дата 11 березня, проте відмітки про прийняття прокуратурою в цей саме день не має. З мого десятирічного досвіду роботи з правоохоронними органами я знаю, що для реагування на таку заяву, визначення органу, який буде проводити досудове розслідування, направлення до нього матеріалів, виклик у якості свідків або підозрюваних певних осіб треба не менше двох тижнів. До цього моменту взагалі не можливо оцінити ефективність проведення слідства”, – зауважив нардеп.
“Проте в.о. Генпрокурора Гузир негайно втрутився в кримінальний процес і в порушення вимог ч.5 ст.36 КПК передав «міліцейську» справу в СБУ без будь-якого обґрунтування. Під час спілкування в будівлі на Аскольдовому провулку, 3 А стало очевидно, що слідчі СБУ також не розуміють, чого вони, за волюнтаристським рішенням пана Гузира, змушені відкласти в сторону розслідування численних фактів державної зради, посягання на територіальну цілісність України, і займатись невластивими їм міліцейськими функціями”, – заявив народний депутат України Віталій Купрій.
Читайте также: Вилкул рассказал европейцам о Коломойском