26 експедиція рушила до Антарктиди

25.03.2021 19:34   -

12 українських полярників 24 березня вирушили на станцію «Академік Вернадський». Вони сформують 26-ту українську антарктичну експедицію і досліджуватимуть крижаний континент приблизно 13 місяців, – повідомляє  Національний антарктичний науковий центр.

Команда стала наймолодшою серед усіх попередніх експедицій, її середній вік майже 36 років, а наймолодшому учаснику — 25 років. Водночас експедицію очолив один із найдосвідченіших українських полярників — рекордсмен за кількістю зимівок на «Вернадському», учений-геофізик із Харкова Богдан Гаврилюк. Для нього це буде вже дев’ята річна експедиція.

Загалом в експедиції візьмуть участь 7 науковців, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та сисадмін. Серед дослідників лише одна жінка — це біологиня Оксана Савенко, яка вже вдруге їде на зимівлю (раніше жодна жінка в українській експедиції не зимувала там двічі).

Перед відправленням в Антарктиду вся команда пройшла обов’язковий тижневий тренінг, а також задала тести на коронавірус.

Основними завданнями учасників річної експедиції є: проведення щоденних вимірювань; проведення запланованих досліджень; підтримка роботи станції.

Вчені продовжать глобальний моніторинг грозової активності в атмосфері нашої планети, вивчення будови льодовиків із допомогою георадару та дослідження міграцій китів за допомогою фотоідентифікації. Також буде започатковано низку нових досліджень. Зокрема, з використанням потужного метеорадару вивчатиметься формування хмар та опадів, а у китів вивчатимуть їхні “мови” та “діалекти”, записані за допомогою гідрофонів.