Московська вакцина отруює політичне життя в Європі

25.03.2021 19:11   -

У Словаччині партія «Свобода та справедливість» (SaS) вийшла з парламентської коаліції. Вона вимагає відставки прем’єра Ігоря Матовича через таємну закупку російської вакцини від коронавірусу, – повідомляє Aktuality.

Два міністри від партії “Свобода і солідарність”, міністр закордонних справ Іван Корчок та міністр освіти Браніслав Грелінг, приєдналися до свого лідера Ріхарда Суліка, аби подати у відставку президенту Зузані Капутовій. У понеділок Сулік подав у відставку з посади віце-прем’єр-міністра.

Партія правлячої коаліції Словаччини завершила вихід з уряду в четвер на тлі політичної кризи, спричиненої таємною угодою про купівлю російської вакцини проти коронавірусу.

Сулік заявив у четвер, що його партія виходить з коаліції, якщо прем’єр-міністр Ігор Матович не подасть у відставку.

Криза вибухнула, коли три тижні тому з’явилася таємна угода, що передбачає угоду Словаччини придбати 2 мільйони доз вакцини проти коронавірусу Sputnik V з Московії. Популістський прем’єр-міністр організував угоду, незважаючи на незгоду між партнерами по коаліції.

Матович виправдовувався, що покупка Sputnik V прискорить програму вакцинації в одній з найбільш постраждалих країн Європейського Союзу.

Але дві партії в його коаліційному уряді “Свобода і солідарність” та “За людей”, які неодноразово сперечалися з партією “Звичайні люди” Матовича щодо того, як боротися з пандемією, вимагали його відставки як умови виживання коаліції.

Матович заявив, що готовий піти з посади, за умови, що замість нього обійме посаду віце-прем’єр-міністр, але Свобода і солідарність відкинули це.

На початку березня уряд Словаччини підтвердив, що придбав у РФ 2 мільйони доз її вакцини від коронавірусу «Супутник V». Це викликало суспільне обурення у країні, а дві невеликі партії пригрозили виходом із коаліції через такі домовленості прем’єра.

У Словаччині внаслідок політичної кризи, що спалахнула через таємну закупівлю російської вакцини «Супутник V», у відставку відправили міністра охорони здоров’я Марека Крайчи. Відставка голови МОЗ була умовою, за якої інші коаліційні партії погодилися залишитися у коаліції.

Прем’єр-міністр Словаччини Ігор Матович запропонував коаліції свою відставку для виходу з політичної кризи. Однак він теж висунув умову — відставка міністра економіки Ріхарда Суліка та міністра юстиції Марії Колікової.