150-річчя з дня народження Лесі Українки

25.02.2021 08:57   -

25 лютого 1871 року в Новоград-Волинському народилася Лариса Косач, яка увійшла в історію під псевдонімом Леся Українка. Саме вона стала однією з центральних постатей української культури та піднесла її до європейського рівня.

Це вона, вслід за Шевченком, переконала свій народ у тому, що він може говорити й бути почутим, претендувати на визнання й славу. Це вона заново під’єднала українську культуру до засадничих цінностей європейської цивілізації.

Видане до 150-річчя з дня народження Лесі Українки повне зібрання творів, як не дивно, уперше дасть змогу прочитати її тексти без цензурних спотворень.

Уряд присудив Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва. Відповідна постанова була прийнята на засіданні 24 лютого, – повідомляє прес-служба Міністерства культури та інформаційної політики України.

Премія Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва запроваджена з 2007 року і присуджується щороку до дня народження Лесі Українки в чотирьох номінаціях у розмірі 20 тис. гривень кожна.

Повідомляється, що у номінації “Літературні твори для дітей та юнацтва” премія присуджена письменниці Мирославі Замойській за книжкову серію “Чарівні істоти українського міфу. Духи природи”, “Чарівні істоти українського міфу. Домашні духи”, “Чарівні істоти українського міфу. Духи-шкідники”.

У номінації “Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва” нагороду отримає художниця-ілюстраторка Катерина Рейда за художнє оформлення переказу Олександра Виженка “Байки Езопа”.

У номінації “Театральні вистави для дітей та юнацтва” переміг творчий колектив Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка у складі режисера-постановника Давида Петросяна, сценографа Петра Богомазова та  композитора Олександра Кохановського за створення театральної вистави “Снігова королева”.

У номінації “Кінотвори для дітей та юнацтва” премію присудили акторові та телеведучому Олександру Власюкові за сценарій фільму “Пекельна Хоругва або Різдво Козацьке”.