«Зрадив діда»: Росія обурена заявою Зеленського про роль СРСР у Другій Світовій

29.01.2020 11:53   -
Автор:

Під час свого недавнього візиту до Польщі, на брифінгу після зустрічі з польським колегою Анджеєм Дудою Володимир Зеленський зробив заяву, яка обурила росіян.
Нагадаємо, український президент тоді сказав:
«Польща і польський народ першими відчули наслідки злочинної змови тоталітарних режимів. Це призвело до початку Другої світової війни і дозволило нацистам запустити смертельний маховик Голокосту», – зазначив Зеленський.
Картинки по запросу зеленский в польше
Дана теза не є ані новою, ані радикальною, адже в українських підручниках з історії уже давно, ще з кінця 90-х років, закріплена теза про змову Сталіна і Гітлера про поділ Європи, що була юридично оформлена в рамках пакту Молотова-Ріббентропа 23 серпня 1939 року, як раз напередодні Другої світової.
Як наслідок, Радянський Союз окупував значну частину Польщі, Прибалтику і частину тодішньої Румунії. 17 вересня 1939 року СРСР, без оголошення війни, почав військові дії на території Польщі, увінчавши зустріч із німецькими військами воєнним парадом у Бресті 22 вересня 1939 року.
Картинки по запросу парад у брестыКартинки по запросу парад у бресты
Втім, у російського політикуму інше бачення історії. Роль «винуватого» у розв’язуванні Другої Світової для СРСР не відповідає ідеології сучасної російської держави, яка не мислить себе окремо від Радянського Союзу – серед правок до Конституції РФ, що зараз вносяться робочою групою, є і пропозиція, наприклад, закріплення за Росією статусу «держави-переможця» в Другій Світовій.
У зв’язку із заявою Зеленського, виникла бурхлива реакція російських політиків. Зокрема, на слова українського президента про те, що Освенцім звільнили в 1945 році саме бійці 100-ї Львівської дивізії 1-го Українського фронту (що є історичним фактом), директор Службі зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін відреагував так:
«Видно, что господин Зеленский все больше и больше погружается в идеи украинского национализма, не желая помнить о том, по какому принципу назывались части Красной Армии».
Картинки по запросу нарішкин
А от спікер Російської Госдуми В’ячеслав Володін звинуватив Зеленського у прагненні догодити західним союзникам і переписати історію:
«Сегодня мы видим, когда президент Украины отрекся от деда и пытается ради сохранения власти, признания ряда европейских стран и США сделать все для того, чтобы очернить нашу общую историю».
Похожее изображение
За словами прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова, у Кремлі категорично не згодні із заявою Зеленського.
Що ж, у адекватних людей не виникає сумніву в питанні, хто саме переписує історію на власну користь і приховує історичні факти заради відновлення колишньої імперської величі.
Днепр.Главное