«Золотий» мініатюрний пристрій за допомогою смартфону зможе діагностувати наявність вірусу ще до появи перших симптомів та антитіл

28.07.2020 13:30   -
Автор:

Винайдено мініатюрний пристрій, який зможе миттєво діагностувати COVID-19 інформує портал MedicalXpress.

Дослідники з університету Джорджа Вашингтона розробили мініатюрний пристрій, який міг би дозволити фахівцям охорони здоров’я негайно діагностувати та відстежувати інфекцію COVID-19 за допомогою мобільних телефонів.

Офіс комерціалізації технологій GW (TCO) присудив команді стипендію на дозрівання технології COVID-19 в розмірі 50 000 доларів США, яку очолювали Мона Загхул та Яндзян Чжао з Школи інженерно-прикладних наук та Жанна Джордан з Школи громадського здоров’я Інституту Мілкена.

Спочатку було розроблено пристрій для виявлення та розрізнення різних видів газу. Пристрій такий же маленький, як пасмо волосся і покритий тонким шаром золота. Як тільки поверхня золота пов’язується з іншими молекулами, довжина хвилі світла, що відбивається від поверхні, змінюється, створюючи світло різного кольору. Тому різні гази повинні спичиняли різну зміну світла, яку могли б відслідковувати та вивчати програми штучного інтелекту.

Те саме і з реакцією на збудника коронавірусу – провели калібрування датчика безпосередньо для перевірки вірусної інфекції, а не антитіла, які можуть бути в крові людини після зараження. Поверхня пристрою може бути покрита реагентом або розчином, що містить білки, які специфічно зв’язуються з вірусом SARS-CoV-2, який викликає COVID-19. При застосуванні зразка зараженої людини вірус би зв’язувався з поверхнею, викликаючи оптичну зміну, яку можна було б негайно відчути за допомогою камер телефону.

Вони надзвичайно швидкі – час отримання результатів тестування складає декілька хвилин, і ви робите тестування прямо там, а не надсилаєте свій зразок у велику комерційну лабораторію з великим відставанням. Це дозволить цим професіоналам негайно сказати, якщо хтось потрібно пройти карантин і отримати імена їхніх контактів, щоб вони могли розпочати відстеження контактів “, – хвалиться один з винахідників.

Доктор Загхул заявив, що цей пристрій дозволить громадам створювати і відслідковувані в реальному часі бази даних про зараження. “Люди можуть завантажувати інформацію безпосередньо в хмару“, – сказала доктор Загхул.

Автор – Боніфацій