Знову хунта: військовий переворот у М’янмі

01.02.2021 08:21   -

Військові М’янми захопили владу в понеділок 1 лютого в результаті державного перевороту проти демократично обраного уряду нобелівської лауреатки Аунг Сан Су Чжи, яку затримали разом з іншими лідерами її партії “Національна ліга за демократію” (НЛД) під час ранкових рейдів, – повідомляє Reuters.

Військові заявили, що проводять затримання політиків у відповідь на “фальсифікацію виборів”, передаючи владу військовому начальнику Мін Аунг Хлаінг і вводячи надзвичайний стан на один рік – про це йдеться в заяві військової телевізійної станції. Генерали вчинили заколот за кілька годин до того, як парламент повинен був засідати вперше після переконливої ​​перемоги НЛД на виборах 8 листопада минулого року, які розглядались як референдум щодо молодого демократичного уряду Су Чжи.

Телефонні лінії до столиці країни Найп’їдо та головного комерційного центру, колишньої столиці Янгона були заблоковані. Громадяни країни вже відреагували панікою – на ринках в Янгоні метушня чкркз прагнення людей запастися продуктами харчування, багато людей вишикувалися біля банкоматів, щоб зняти готівку. Військові зайняли позиції в мерії в Янгоні, а мобільні дані Інтернету та телефонні служби в опорному пункті НЛД були заблоковані. Підключення до Інтернету також різко впало.

Я хочу закликати людей не реагувати бездумно, і я хочу, щоб вони діяли відповідно до закону“, – заявив вранці спікер НЛД, додавши, що очікує, що його самого заарештують. Згодом Reuters не змогли з ним зв’язатися.

Затримки відбулися після декількох днів напруженості між цивільним урядом та військовими, що викликало побоювання державного перевороту після виборів. Партія Су Чжи набрала 83% голосів лише на других виборах, оскільки військова хунта погодилася розділити владу в 2011 році.

Военные захватили власть в Мьянме | Новости из Германии о событиях в мире |  DW | 01.02.2021

Білий дім заявив, що президент Джо Байден був проінформований про арешти, а державний секретар Ентоні Блінкен закликав звільнити арештованих лідерів.

«Сполучені Штати підтримують народ Бірми у своїх прагненнях до демократії, свободи, миру та розвитку. Військові повинні негайно зупинити ці дії», – сказав Блінкен у заяві.

Міжнародна спільнота також уже відреагувала на подію. Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш засудив затримання Су Чжи та інших політичних лідерів і “закликає військове керівництво поважати волю народу М’янми”. Австралійський уряд заявив, що “глибоко стурбований повідомленнями, що військові М’янми знову намагаються захопити контроль над країною”. Японія заявила, що спостерігає за ситуацією і не планує репатріювати японських громадян з М’янми, в той час як міністерство закордонних справ Індії висловило глибоке занепокоєння щодо державного перевороту. Сінгапур був “серйозно” занепокоєний ситуацією, що склалася в М’янмі, і закликав усі сторони працювати над досягненням мирного результату.

Нагадаємо, що лауреат Нобелівської премії миру 75-річна Су Чжи прийшла до влади після перемоги на виборах 2015 року, що послідувала за десятиліттями домашнього арешту в боротьбі за демократію з хунтою М’янми. Політична напруженість зросла минулого тижня, коли військовий речник відмовився виключити можливість державного перевороту напередодні скликання нового парламенту в понеділок, а військовий керівник Мін Аунг Хлаїнг підняв питання про скасування конституції.

В Бирме колумниста приговорили к 7 годам тюрьмы за критику Аун Сан Су Чжи
Аунг Сан Су Чжи