Зміна керівництва Нафтогазу – ідіотизм, популізм чи зрада?

28.02.2020 19:05   -
Автор:

Влада хоче змінити керівництво Нафтогазу, тому новий контракт із Коболєвим укладати не будуть. Поміняти хочуть і решту керівництва компанії, повідомляє UA.NEWS із посиланням на джерела в Офісі Президента.
Офіс Президента рішуче налаштований на зміну керівництва Нафтогазу. І причина цього не стільки у формальностях із приводу невиконання деяких пунктів контракту Коболєвим, а саме у небажанні Коболєва, Вітренка та інших керівників підприємства відмовлятися від належних їм премій за виграш у Стокгольмському арбітражі. А саме до цього (відмовитись від премії) закликав раніше Володимир Зеленський.
Наразі зрозуміло, що керівники Нафтогазу між посадами і грошима обрали гроші – 29 мільйонів доларів. Для декого цей момент став принциповим (Вітренко), оскільки премії були прописані в умовах контракту і за законом мають бути виплачені.
Картинки по запросу
Кабінет міністрів уже ухвалив рішення змінити керівництво державних енергетичних компаній, зокрема НАК «Нафтогаз України» та ДП НЕК «Укренерго». Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив, що “ухвалено політичне рішення про зміну керівництва та початок конкурсів”.
Доцільність подібного рішення зрозуміти важко – на догоду популістським гаслам звільняють тих, хто заробив для компанії і країни мільярди доларів і зробив, нарешті, Нафтогаз прибутковим. Звільняють ефективних менеджерів через прагнення задешево здобути підтримку народу?
Картинки по запросу
Втім, журналіст Сергій Фурса вважає, що за зміною керівництва стоїть не лише популізм Зеленського, але й лобісти російського Газпрому – адже саме ця російська компанія найбільше постраждала від діяльності нинішніх керівників Нафтогазу.
«Пишут, что офис президента хочет сменить главы НАК Нафтогаз и не рассматривает кандидатуру Коболева потому что против россияне. Т е русские теперь имеют право вето на кандидатуру главы Нафтогаза и не пропускают тех, кто не согласен идти им навстречу за счет национальных интересов Украины? Русские обиделись на Стокгольм и требуют уволить тех, кто их там поимел? Уволить тех, кто отстаивал интересы Украины. И офис президента Украины выполняет их желания? И хочет уволить тех, кто слишком рьяно отстаивал интересы страны?», – написав журналіст на своїй сторінці у Фейсбук.
А й справді, відсторонення тих, хто показав зразок ефективної боротьби з Росією на міжнародному правовому та економічному полі, може бути по-справжньому вигідним лише одному гравцю – Росії.