З Азовського моря на косі Пересип у Кирилівці зникли медузи (відео)

13.12.2021 14:52   -
Автор:

Медузи, які докучали відпочивальникам у Кирилівці більшу частину минулого літа, покинули прибережні води Азовського моря. Про це свідчить відео, зняте на косі Пересип 6 грудня та опубліковане на Youtube-каналі Кирилівка.Укр. Місцевий турбізнес, втім, не має особливих надій на те, що в сезоні-2022 медузи знову не з’являться, і активно будує басейни. Хоча багато учасників ринку розгублені і сподіваються на морозну зиму, яка може знизити ризик нової навали. Про це повідомляє Акцент.

Відео, яке ілюструє відсутність біля берегів найпопулярнішого азовського курорту медуз, було знято на пляжі котеджного комплексу «Grand Cottage», розташованого в середині коси Пересип приблизно за п’ять кілометрів від центру Кирилівки.

Головною причиною, через яку Азовське море вже кілька років поспіль зазнає атаки медуз, експерти називають підвищення його солоності. Воно, у свою чергу, є наслідком серйозних кліматичних змін та негативної діяльності людини, внаслідок яких більшість річок міліє та пересихає. Через те, що в море потрапляє менше прісної води, його солоність зростає. А ще через підвищення температури активніше розмножується зоопланктон – основна їжа медуз.

По суті, позбавити Азовське море цих непроханих гостей можуть лише два природні фактори: рясні опади, здатні знизити його солоність, і сильні тривалі морози, які могли б знищити значну частину медуз та їх поліпів. Однак, згідно прогнозам фахівців, найближчими роками цього навряд чи варто сподіватися. Більш-менш стерпна ситуація буде лише на курортах, розташованих поблизу місць впадання в море великих і малих річок, — Мелекіного, Білосарайської коси, Урзуфа та Приморська.

Власникам курортного житла на решті азовських курортів варто пристосовуватися до нових умов, вважають фахівці. Багато хто з них уже зараз активно зводить на своїй території басейни, які стануть головною альтернативою морю в періоди навали медуз. Очевидці стверджують, що будівництво зараз ведеться майже по всій Кирилівці.

Однак, щоб врятувати туристичний бізнес в умовах, коли тисячі людей відмовляються їхати відпочивати на вітчизняні пляжні курорти через медуз, одних басейнів може бути недостатньо. Так, для залучення клієнтів експерти рекомендують власникам готельного бізнесу розвивати нові напрямки: гастрономічний, екскурсійний, культурний туризм, грязелікування тощо.

Ще одним способом повернути українців на Азовське море може стати зниження цін на житло. Але до цього кроку, згідно з опублікованим недавно аналізом, поки що готові лише деякі готельєри.

Нагадаємо, що Пересип — одна з двох кіс Кирилівки, яка розділяє Азовське море та Молочний лиман. Це популярний курортний район, який приваблює просторими пляжами та спокійною розслабленою атмосферою. Тут працює більше сотні готелів, баз відпочинку, гостьових будинків та котеджів, які пропонують найрізноманітніші за умовами та вартістю варіанти проживання. Найвідомішими та найбільш затребуваними на Пересипі є преміум-готель “Beluga”, а також бази відпочинку «Перлина Таврії» та «Гармонія». Деякі з них приймають гостей цілий рік, у тому числі на новорічні свята.