“Це – базові речі”: Борис Філатов розповів про системне оновлення ліфтів у медзакладах Дніпра

13.12.2021 15:58   -
Автор:

Створення якісного єдиного медичного простору – комфортного для лікарів і пацієнтів – залишається пріоритетом для Дніпра.

Місто провело ремонти вхідних груп амбулаторій, придбало для них нове обладнання.

Водночас ще одне пріоритетне питання – ліфти в лікувальних закладах. Будівництва та реконструкції в місті враховують вимоги безбар’єрності, тож і нові підйомники, котрі подекуди замінюють уперше за понад пів століття або ж взагалі встановлюють там, де їх ніколи не було, так само мають бути зручними та доступними для всіх категорій населення. 

У пологовому будинку № 1 встановили не лише новий ліфт із широкими дверима, а й відремонтували шахту. Старий підйомник працював тут з 1967 року.

Генеральна директорка міського пологового будинку № 1 Олена Щербакова наголошує, що нового ліфта чекали і персонал, і пацієнти: «Ми раді, що це сталося. Це дійсно необхідно. Старий ліфт нам довго служив, це правда. Але він застарів, зокрема й морально. Він торохтів постійно, і це дуже заважало породіллям відпочивати. А цей – безшумний та зручний. Є вентиляція, хороше освітлення. Бригада впоралася з його встановленням за півтора місяця – адже у нас були особливості, пов’язані з окремою шахтою». 

У центрі первинної медико-санітарної допомоги № 2 ліфт поставили вперше. Раніше в амбулаторії, яка обслуговує майже 17 тис. населення, протягом 15 років стояла лише шахта під нього.

«Без ліфта було складно. Як із дитиною приходиш, то треба на руках її нести на вищі поверхи. Ми завжди запитували: а чого у вас немає ліфта? Тепер от поставили. Звісно, це добре. Дуже зручно», – розповіла дніпрянка Тетяна. 

Новий підйомник також оснащений додатковими кнопками виклику для маломобільних пацієнтів. 

«Пацієнти зверталися з цими проханнями. Я також знаю, що й персоналу це потрібно, – щоб був швидкий та просторий ліфт. Не лише у нашому центрі медико-санітарної допомоги. У колег з інших медзакладів це теж було нагальне питання. І добре, що до цього у місті підходять системно», – переконана генеральна директорка центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 Ольга Ральченко.  

Загалом цьогоріч коштом міста нові ліфти встановили у 80 % лікувальних закладів.«Це – базові речі. Ще минулої каденції ми взялися за вирішення системної проблеми з ліфтами, яка посилювалась протягом десятиліть, – не лише у житлових будинках, а й у лікувальних закладах. На неї накладався ще й масовий вандалізм. Для розуміння – лише у Шевченківському районі не працювала половина ліфтів у багатоповерхівках. Така ж ситуація по місту спостерігалася й у лікувальних закладах. Нині ми вирішили ці проблеми на 99,9 %. До кінця 2022 року ми повністю реконструюємо та замінимо всі ліфти у всіх лікувальних закладах, що є у власності міста. На це є фінансування і є політична воля», – сказав мер Дніпра Борис Філатов.