Словацька дизайнерка виграла головний приз за прототип океанської станції, що видаляє пластик з моря

13.01.2021 12:43   -

Прототип очисної споруди для океану словацького дизайнера Ленки Петракової здобув найвищу нагороду в архітектурному конкурсі на проекти, що представляють креативні рішення екологічних проблем. Плаваюча станція, яку називають “Восьмим континентом”, призначена для вирішення однієї з найгостріших проблем забруднення у світі: відходів океанічного пластику, – повідомляє The Calvert Journal.

В даний час сміття на поверхні води займає в Північній частині Тихого океану близько 1,6 мільйона квадратних метрів – ця пляма відома як “Великий тихоокеанський смітник”, який, як припускає Петракова, можна вважати восьмим континентом у світі.

“Восьмий континент” був нагороджений премією Гран-прі 2020 року за архітектуру та інновації моря від французького інституту імені Жака Ружері (Jacques Rougerie), який присуджує премії проєктам, що передбачають ідеї, що заохочують стійку співпрацю між науковцями та дизайнерами.

Модель Петракової складається із взаємопов’язаних пелюсткоподібних будівель, які стоять на платформах і всі вони спільно працюють над збиранням пластмасового сміття з водної поверхні та перетворенням його на матеріал, що переробляється. У прототипі також є дослідницький та освітній центр, який вивчає морське середовище, теплицю, де вирощують рослини з використанням гідропонного вирощування – методу вирощування рослин без ґрунту лише за допомогою води. Також прототип має житлові приміщення для дослідників станції.

Проєкт Петракової задуманий як самодостатній і гармонійний – будівлі спроектовані з урахуванням можливості пропускання вітру через станцію, роблячи її більш стійкою до сильного океанського шторму, а також передбачена можливість збираюти воду для зрошення рослин та використовувати припливну та сонячну енергію для потреб станції.

Хоча це і не побудований проєкт, як сказав Жуль Верн – все, що одна людина може собі уявити, інша людина може зробити реальним. І я вважаю, що сьогодні настав час уявити більш чисте, екологічно більш стійке майбутнє та шляхи досягнення цього за допомогою технічних, архітектурних та художніх творінь, які дозволять нам будувати їх для нашого кращого світу у майбутньому“, – розповідає словацька дизайнерка.