СКАДОВСЬК: де відпочити і чим зайнятися – поради експертів

21.10.2021 15:41   -
Автор:

Скадовськ рідко згадується в числі популярних морських курортів України. А тим часом за підсумками сезону 2021 разом з іншими курортами Херсонської області він став одним із найбільш відвідуваних місць на чорноморському узбережжі України. Які умови відпочинку пропонує приморське місто, розповіли експерти туристичного проєкту НМП «Залізний Порт», повідомляє Голос Запоріжжя.

Природні дані

Скадовськ – це невелике місто на березі Джарилгацької затоки Чорного моря, яка, в свою чергу, є частиною Каркінітської затоки, тому тут немає відкритого моря. Немає його і на острові Джарилгач, як місцеві жителі і відпочивальники  звикли вважати: північна сторона острова, звернена до Скадовська, омивається однойменною затокою (Джарилгацькою), південна – Каркінітською затокою. Справжнє відкрите море починається в районі селища Лазурне, тобто приблизно в 30 км на захід від Скадовська.

Пляжі в Скадовську піщані і досить просторі, обладнані найкраще в центрі. Вхід в воду пологий, а морське дно – піщане. Глибина збільшуються поступово, тому іноді можна йти «по коліно» у воді майже 200 м від берега. За такого мілководдя вода навіть при осінніх температур швидко прогрівається і випаровується. Через її випаровування з мілководдя в морській воді утворюється велика кількість йодистих і бромистих солей. Концентрація цих солей досягає 2%, а це більше, ніж в морських водах Євпаторії і Ялти.

Така концентрація солей сприяє профілактиці і лікуванню хвороб дихальної та нервової системи. Навіть регулярні прогулянки біля моря здатні прискорити обмінні процеси в організмі людини, а разом із тим – оздоровити дихальну систему.

У 1974 році Одеський науково-дослідний інститут курортології проводив дослідження Скадовської рекреаційної зони. В результаті досліджень курорт було рекомендовано у якості місця насамперед для лікування і оздоровлення дітей. Але і сьогодні в Скадовську налічується більше 50 оздоровчих закладів: санаторіїв, пансіонатів і дитячих таборів.

До того ж на курорті по-справжньому цілюще повітря: воно насичується іонами йоду і брому з моря, а потім змішується з ароматним степовим повітрям. Таке поєднання морського і степового повітря сприяє оздоровленню дихальної системи.

Все літо, а також під час оксамитового сезону, в Скадовську можна насолоджуватися повним штилем. Спокій і без того мілкої і захищеної від вітрів затоки за сезон практично не порушують хвилі.

Усадьба Петровская Гавань

Житло та ціни

Одна із переваг курорту – досить лояльні ціни на відпочинок в порівнянні з більшістю чорноморських і навіть з деякими азовськими курортами. Причому вибір житла не обмежується бюджетними варіантами зі спартанськими умовами, а включає також готелі і пансіонати з комфортабельними умовами відпочинку.

Так, найдешевше житло представлене в рамках приватного сектору звичайними кімнатами у дворах у місцевих жителів або номерами «Економ», рідше – «Стандарт», зі зручностями на території в невеликих гостьових будинках або приватних міні-готелях. Такі варіанти обійдуться відпочивальникам в межах 100-120 гривень з людини на добу. Приблизно за 150 гривень на добу з людини можна орендувати номер трохи зручніший – з душем і туалетом на поверсі або в блоці. Житло зі зручностями в номері в Скадовську, в залежності від класу самого номера, вартуватиме в районі 200-250 гривень за одного відпочивальника добу. Крім того, як і в будь-якому курортному місті, тут здаються квартири подобово. Залежно від стану та кількості кімнат ціни на оренду квартир стартують від 500 гривень на добу. А окремий будинок або частину будинку, укомплектованого всім необхідним для відпочинку, можна орендувати від 1000 гривень на добу.

Booking.com: Готель Marmaris , Скадовськ, Україна - 100 Відгуки гостей .  Забронюйте готель прямо зараз!

Розваги і цікаві місця

У Скадовську добре розвинена курортна інфраструктура, і це дозволяє організувати цікаве проведення часу і за межами пляжів. Найпопулярнішими серед місцевих розважальних об’єктів є аквапарк, дельфінарій і парк розваг «Острів Скарбів».

Хоча Скадовський аквапарк «Акваторія» і поступається за розмірами і різноманітністю атракціонів аквапаркам Одеси, Кирилівки, Залізного Порту та інших популярних курортів, але цілком підходить для цікавого відпочинку всією сім’єю. Тут відвідувачів чекають 3 басейни, кілька гірок, бар з напоями та морозивом, кафе швидкого харчування «Burger Club», а також зона відпочинку з шезлонгами.

Поряд з аквапарком розташований парк атракціонів «Острів скарбів», оформлений в стилі однойменного мультфільму. Тут працює колесо огляду, екстремальні атракціони на кшталт американських гірок, і безпечні розваги для дітей – гойдалки, невеликі каруселі і навіть паровозик, який катає малюків вздовж набережної.

У дельфінарії «Акварель» відвідувачам запропонують не тільки захоплюючі шоу за участю дельфінів і морських котиків, але і сеанси дельфінотерапії. Крім того, на території є тераріум і так званий «Будинок догори дном», всередині якого все перевернуто з ніг на голову.

Для любителів мальовничих і усамітнених місць в Скадовську теж знайдуться відповідні локації і фотозони.

Однією з них є Мар’їн гай, розташований в східній частині курорту. Він являє собою невеличкий лісок, засаджений ялівцями і листяними деревами, який заклали ще в кінці ХІХ століття на честь Марії Скадовської – дружини засновника міста. Тут приємно прогулятися в тіні дерев і подихати свіжим повітрям із запахом хвої.

Ще одна гарна локація – Турецька бухта, хоча зустрічається і менш приваблива назва – Болото. Це дуже мілка бухта, непридатна для купання. Зате на її дні є блакитна глина і цілющі грязі, які використовуються для лікування суглобів і в косметологічних цілях. А на заході місцевість перетворюється в відмінну фотолокацію.

Є в Скадовську і відомі дикі пляжі, серед яких найкрасивішим і найбільш незвичайним вважається Гусячий пляж на східній околиці міста. Крім абсолютно порожньої ділянки узбережжя з чистим піском тут часто можна побачити зграї диких качок і білих лебедів, які підпливаю близько до берега, за що місцевість і отримала свою назву.

Тим, хто віддає перевагу активному відпочинку і екстремальним видам спорту, в Скадовську можна зайнятися кайтсерфінгом. Цей вид спорту передбачає катання на дошці по водній гладі під силою тяги, здійснюваній кайтом – спеціальним повітряним змієм, за який необхідно триматися руками і керувати ним. Основи кайтингу викладають в місцевій кайт-школі «Skadovsk Kite Club». Тут же можна взяти напрокат необхідне спорядження.

Немає опису світлини.

Інший доступний варіант активного проведення часу – верхова їзда. Уроки верхової їзди і кінні прогулянки організовує кінний клуб «Терсан». Також тут запропонують сеанси іпотерапії та фотосесії з конями.

Словом, особливо нічим не видатний на перший погляд Скадовськ пропонує не тільки комфортні умови відпочинку для всієї родини, особливо з дітьми, але і цілий спектр розваг, якими не можуть похвалитися навіть деякі більш розкручені курорти.