Що таке самооборона і як не перевищити її меж при захисті?

30.01.2022 09:31   -
Автор:

Кожна людина має право захищати своє життя і здоров’я від протиправних посягань. Але, що є самообороною і як захистити себе, не здобувши проблем із законом?

Як законно захистити себе в загрозливих ситуаціях, щоб не перевищити меж самооборони, розповів завідувач сектору «Дніпровське бюро правової допомоги №1» Дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Ковальов.

Що ж таке самооборона?

Якщо говорити про адміністративне право, то це – захист державного або громадського порядку, власності тощо від протиправного посягання заподіянням шкоди посягаючому, але якщо при цьому не перевищено меж необхідної оборони. Тобто дії, які вчинюються з метою захисту від суспільно небезпечного посягання, мають завдавати тому, хто посягає, необхідної і достатньої шкоди для негайного відвернення чи припинення посягання. Така шкода не має бути більш значно, ніж відвернена.

Де проходить межа самооборони?

Перевищення меж необхідної оборони виникає при заподіяні тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно перевищує ту, що могла бути завдана при посяганні, і за таку «добру» справу ви можете понести кримінальну відповідальність.

Не є перевищенням меж необхідної оборони і не тягне кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів, незалежно від тяжкості шкоди, заподіяної тому, хто посягає у випадках:

1) захисту від нападу озброєної особи.

2) захисту від нападу групи осіб.

3) відвернення протиправного насильницького проникнення у житло чи інше приміщення.

Які є засоби самооборони?

Громадяни, досягнувши відповідного віку, можуть мати у власності та використовувати такі спеціальні засоби:

1) без отримання спеціального дозволу:

– пневматичну зброю калібром менше 4,5 міліметрів і швидкістю польоту кулі нижче 100 метрів в секунду;

– газові балончики;

2) з отриманням спеціального дозволу:

– газовий пістолет, револьвер і патрони до них, заряджені
речовинами  сльозоточивої  та дратівної дії;

– вогнепальну мисливську зброю;

– пневматичну зброю – пістолети, револьвери, гвинтівки калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду;

– холодну зброю – предмети та пристрої, конструктивно призначені та за своїми властивостями придатні для неодноразового заподіяння шляхом безпосередньої дії тяжких (небезпечних для життя в момент спричинення) і смертельних тілесних ушкоджень, дія яких ґрунтується на використанні м’язової сили людини.