Зеленський під час виступу у Конгресі США показав відео наслідків атак Московії, закликавши закрити небо над Україною

16.03.2022 17:06   -

Президент України Володимир Зеленський під час виступу у Конгресі США показав відео наслідків повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

«Я прошу вас зараз переглянути одне відео. Відео того, що зробили російські війська на нашій землі. Ми маємо це зупинити. Ми маємо таке попереджати. Превентивно знищувати кожного агресора, який прагне підкорити інший народ», – сказав він, звертаючись до конгресменів у відеоформаті.

Зеленський показав кадри авіаударів Росії у Києві, Харкові, Маріуполі та інших містах, а також жертв війни РФ проти України.

Перед цим український президент закликав США допомогти Україні закрити небо від бомб та російських літаків.

«Ми просимо про відповідь світу, про відповідь на терор. Хіба це велике прохання? Створити над Україною безльотну зону – це врятувати людей. Гуманітарну безпольотну зону. Умови, за яких Росія вже не зможе щодня і щоночі тероризувати наші мирні міста”, – зазначив він.

Зеленський додав, що українська влада пропонує альтернативу такому рішенню.

«Ви знаєте, яких захисних систем ми потребуємо: С-300 та інші аналогічні системи. Літаки, які можуть допомогти Україні, які можуть допомогти Європі. І ви знаєте, що вони є, але на землі, а не в українському небі. Вони не захищають наших людей», – резюмував він.

13 березня Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Захід не може закрити небо над Україною, оскільки це означатиме готовність відкрити вогонь по російських літаках і може призвести до початку Третьої світової війни.

Російські війська, у тому числі здійснюють авіа та ракетні удари по населених пунктах та житлових будинках, що призвело до значних жертв серед цивільного населення та масштабних руйнувань.

У зв’язку з цим українська влада порушила питання про закриття НАТО неба над Україною, що передбачає, що сили Альянсу збиватимуть ворожі літаки та ракети у повітряному просторі України. У НАТО не готові втручатися в ситуацію із закриттям неба, заявляючи, що це може спровокувати прямий військовий конфлікт із РФ та залучити ще більше країн.

Також поки що відсутнє рішення західних країн про надання Україні винищувачів.

Водночас, країни Заходу обіцяють постачати Україні системи протиповітряної оборони.