Зеленський назвав ексглаву розвідки Бурбу авантюристом і торгівцем розвідувальною інформацією

26.11.2021 16:14   -

Президент Володимир Зеленський звинуватив колишнього очільника Головного управління розвідки Василя Бурбу у торгівлі розвідувальною інформацією.

Про це президент заявив на пресконференції.

Також він заявив, що ексголова Головного управління розвідки Василь Бурба людина попереднього глави держави Петра Порошенка, “авантюрист і аферист”, котрий хотів його дискредитувати.

«Такий у нього був бізнес, він отримував деяку інформацію і торгував нею», — сказав Зеленський. Президент також заявив, що Бурба відремонтував свою державну дачу за 11 мільйонів гривень.

 «Він бізнесмен, але це розвідка, а не Бессарабка [ринок]», — сказав Зеленський, уточнивши, що Бурба нібито «заробляв на інформації» і тому був звільнений.

Також Зеленський заявив, що хотів звільнити Бурбу відразу після інавгурації й нагадав, що той брав участь у розгонах активістів на Євромайдані. За даними ЗМІ, Бурба обіймав посаду начальника 2 управління «К» ГУ СБУ. Згідно з документами, відповідав за блокування доріг на вʼїздах у Київ та забезпечення безперебійного пересування спецтранспорту силовиків у центрі столиці, повинен був забезпечити необхідну кількість нарядів Держслужби з питань надзвичайних ситуацій у ході операції із зачистки Майдану.

Крім того, Зеленський розповів, що Бурба приходив до нього з «інформацією про походження коронавірусу та формулою вакцини». За словами президента, Бурба нібито пропонував йому передати ці дані Росії або Китаю.

17 листопада міжнародна група розслідувачів Bellingcat опублікувала своє розслідування про «злив» спецоперації із затримання Україною бойовиків російської «ПВК Вагнера». З нього зрозуміло, що Володимир Зеленський знав про операцію, а голова ОП Андрій Єрмак просив її відкласти.

Журналісти-розслідувачі програми «Схеми» заявили, що органи влади в період підготовки спецоперації із затримання бойовиків «ПВК Вагнера» (яка зрештою зірвалась) визнали недійсними закордонні паспорти п’ятьох колишніх працівників управління розвідки, які готували спецоперацію.