У ДніпроОДА відкрили фотовиставку до Дня пам’яті жертв голодоморів

26.11.2021 16:33   -

У холі Дніпропетровської облдержадміністрації – нова тематична фотовиставка, її відкрили до Дня пам’яті жертв голодоморів, – повідомляє ДніпроОДА.

У ХХ столітті українці тричі пережили Голод – у 1921-1923-му, 1932-1933-му та 1946-1947 роках. Тоді загинули мільйони людей.

«Така виставка має нагадувати відвідувачам про страшні трагедії, які випали на долю українців у ХХ столітті. Це – візуалізація тих подій та нашої пам’яті», – зазначив начальник управління з питань внутрішньої політики Дніпропетровської ОДА Ігор Куліковський.

На стендах – історичні та сучасні фото. Люди, документи, карти, меморіали.

«Перша світова, визвольна боротьба 20-х років, голод. Доля українців у ХХ столітті була дуже трагічною. Тисячі сімей вислали до Сибіру. А тих, хто залишився, загнали до колгоспів. У людей цілеспрямовано відбирали зерно, що призвело до масового голоду. Пік припав на весну 1933-го», – розповів голова обласного товариства в’язнів та репресованих Іван Дремлюга.

Іван Дремлюга додав – тоді в Україні щодня помирало майже 25 тис людей. Події 1932-1933 років визнали геноцидом українського народу.

«Дніпропетровщина була аграрним регіоном. В роки голодомору область втратила тисячі мешканців, – сказав начальник Південно-Східного відділу Інституту національної пам’яті Ігор Кочергін. – Якщо не проговорювати такі болючі сторінки історії, поступово можна зникнути як нація. Тому важливо говорити та пам’ятати. Усвідомити, чому це сталося та до чого призвело».

Національний День пам’яті жертв голодоморів відзначають щороку у четверту суботу листопада.