Зеленський і “слуги” продовжують втрачати популярність – соцопитування

04.02.2021 16:13   -

Соціологічна група “Рейтинг” 2-3 лютого цього року провела соціологічне дослідження суспільно-політичних настроїв в Україні.

Результати опитування показали наявність сталої складової – рейдинг Зеленського і його “слуг” падає, а все більше українців розчаровуються у діях влади і вважають, що справи в Україні йдуть у невірному напрямку. Так, аж 73% опитаних погодились, що влада веде країну “не туди” і лише 17% повністю задоволені курсом керівництва держави.

Президентський рейтинг все ще очолює Володимир Зеленський, але його позиції продовжують слабшати.

Якби вибори відбулися найближчим часом то його підтримали б 21,2% тих, хто має намір голосувати та визначився із вибором. За Ю.Бойка  проголосували б 17,1%, П.Порошенка – 16,4%, Ю.Тимошенко –12,3%. І.Смешка підтримують 7,5%, В.Гройсмана – 4,3%, О.Ляшка – 4,0%, Д.Разумкова – 3,2%, С.Притулу – 3,1%, О.Тягнибока – 2,1%, В.Кличка – 1,1%“, – йдеться у дослідженні. 

Цікаво, що за умов другого туру президентських виборів Зеленський все ще перемагає, але ця перемога уже не здається такою впевненою і у деяких випадках – із небезпечно маленьким відривом. Моделювання другого туру президентських виборів дало наступні результати: В.Зеленський тримає першість у парі з усіма основними опонентами: з П.Порошенком – 56% проти 44%. У парі з Ю.Бойко – 60% проти 40%, з Ю.Тимошенко 55% проти 45%. У можливій парі Ю.Бойко та П.Порошенко – паритет: 51% на 49%. 

Більше того, про несприятливі тенденції для рейтингу Зеленського свідчить той факт, що 50% опитаних підтримують ідею відставки президента і дострокових президентських виборів. Так само, популярність обраної півтори роки тому Верховної Ради (де панує “зелена монобільшість”) досить низька і більшість українців не проти чергових перевиборів.

Щодо партійного рейтингу, то тут “Слуги народу” вже втратили першість – із показником підтримки у 18,6% дана партія посідає друге місце після партії «Опозиційна платформа – За життя» (18,9%).

У парламентському рейтингу лідирують «Опозиційна платформа – За життя» (18,9%) та «Слуга народу» (18,6%). За  партію «Європейська солідарність» – 15,2%, партію «Батьківщина» – 12,2%, партію «Українська стратегія Гройсмана» – 4,8%, Радикальну партію – 4,7%, партію «Сила і честь» – 4,5%, «За майбутнє» – 4,4%, партію «Голос» – 3,5%, партію Шарія – 3,4%, партію «Свобода» – 3,1%, партію УДАР Віталія Кличка – 2,4%, «Наш край» – 1,4%“, – йдеться у дослідженні.