Зеленський жорстко реагує на “зухвале” і “нікчемне” рішення КС

30.10.2020 14:58   -

У ніч на п’ятницю на сайті Верховної Ради з’явився текст законопроєкту президента Зеленського, яким він пропонує скасувати рішення Конституційного суду про закриття електронних декларацій та відміну кримінальної відповідальності за неправдиві дані про статки чиновників, повідомляє bbc.

Сам проєкт має назву “Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства”

Рішення КС у ньому характеризується як “зухвале та безпрецедентне порушення основних засад своєї діяльності” та “спроба повалення конституційного ладу і захоплення державної влади”.

Президент Володимир Зеленський відреагував на рішення Конституційного Суду про систему декларування майна та пообіцяв скористатися законодавчою ініціативою, щоб спробувати повернути закон через Верховну Раду, повідомляє пресслужба президента.

“Президент обов’язково використає своє право на законодавчу ініціативу, щоб відновити сталу та максимально ефективну роботу системи електронного декларування та невідворотність відповідальності за умисне порушення цих правил. Українські посадовці та депутати продовжать декларувати своє майно та доходи, а антикорупційні органи матимуть необхідні повноваження для їхньої перевірки та притягнення порушників до відповідальності. Закон в Україні – один для всіх. Навіть для тих політичних сил і діячів, яким кортить підірвати систему електронного декларування.”

У законі лише 4 основні пункти

1.У першому йдеться про те, що рішення КС від 27 жовтня про електронні декларації “є нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів”.

Раніше у НАЗК, яке перевіряє декларації чиновників, заявляли, що виявили у кількох суддів КС невідповідності між задекларованими та реальними статками, що створює для них конфлікт інтересів у справі.

2. Іншим пунктом свого законопроєкту Зеленський пропонує відновити дію норм закону “Про запобігання корупції” та Кримінального кодексу, які нещодавно скасував Конституційний суд.

Так шостий президент хоче відновити всі повноваження НАЗК та кримінальну відповідальність за неправдиві дані у деклараціях чи неподання декларацій.

Напередодні уряд доручив НАЗК відновити доступ до реєстру електронних декларацій – він знову працює.

НАЗК

3. Крім того, президент пропонує Верховній Раді припинити повноваження всього Конституційного суду.

Слід зазначити, що такої процедури фактично звільнення суддів КС Верховною Радою не передбачено ні в Конституції, ні у законах України.

КС

Наприклад, стаття 149-1 Конституції говорить, що звільнити суддів КС може лише сам суд двома третинами голосів від свого складу й за умови підстав для цього.

4. Нарешті, остання пропозиція від президента – невідкладно почати конкурс та призначення нових суддів Конституційного суду.

“Проєкт Закону України розроблено з метою забезпечення дотримання конституційного ладу в Україні та недопущення узурпації влади суддями”, – говориться у пояснювальній записці до президентського законопроєкту.

Коли можуть проголосувати

Наступне пленарне засідання Верховної Ради має відбутися 3 листопада. Втім, президентську ініціативу ще має розглянути профільний комітет.

За даними джерел BBC News Україна у “Слузі народу”, це може відбутися уже найближчим часом. І є ймовірність, що проєкт винесуть на голосування вже наступного тижня.

Утім, процес може затягнутися, якщо хтось подасть альтернативний законопроєкт.

Водночас наразі невідомо, чи вистачить голосів за нього. У фракції “Слуги народу” кажуть, що серед її депутатів немає одностайної думки щодо ситуації.