Вчені Дніпра здобувають міжнародне визнання

30.10.2020 14:26   -

Випускник 2001 року кафедри теоретичної фізики ДНУ Андрій Потоцький, разом зі своїм співавтором, Іваном Максимовим, отримали Шнобелівську премію з фізики 2020 року. Обидва вчених з України, але зараз працюють в Австралії.

Про це розповів на своїй сторінці FB   доцент кафедри теоретичної фізики в ДНУ Олег Орлянський.

Відзначимо, Шнобелівську премію з фізики дають за наукові досягнення, які «спочатку викликають сміх, а потім роздуми» (first make people laugh, and then make them think).

Церемонія нагородження українських вчених пройшла в Гарварді. Роботу Андрія Потоцького і Івана Максимова опублікували в Scientific Reports .

«Нарешті скажу, що Андрій, як студент, був одним з кращих на потоці. Після закінчення програми обміну поїхав в Котбусса (Німеччина). Там отримав PhD, далі Oxford, потім Cape Town і нарешті Swinburne University of Technology. Приємно чути про випускників своєї кафедри», – написав доцент кафедри ДНУ ім. Олеся Гончара.

Вона зосереджена на вивченні коливань, що виникають в чотирьох найпоширеніших видах дощових черв’яків під дією вібрації. Дуже проста фізична модель оболонки, наповненої рідиною, що стоять поверхневі хвилі, нелінійні ефекти та інше. Обговорюється застосування результатів для аналізу і контролю біофізичних процесів.

А ось інший випускник, Микола Хандога, за успішну та практично безаварійну експлуатацію Великого Гадронного Колайдера на найбільшому за розмірами детекторі АTLAS переконливо здобув у Франції PhD.

“Микола – найвеселіший та найдотепніший студент КТФ ДНУ, яких я тільки зустрічав. У всьому і завжди знаходить привід для доброї посмішки. Але робота у нього серйозна, хоча, впевнений, що її захист підняв усім настрій не тільки науковою складовою.”

Зображення може містити: 1 особа, екран, вітальня та у приміщенні, текст «ATLAS EXPERIMENT cea universite ARIS-SACLAY Calibration of electron shower shapes, hadronic recoil reconstruction using deep learning algorithms the measurement boson transverse momentum distribution with the detector Mykola Khandoga CEA Saclay»