Зеленський присвоїв українському полку ім’я В’ячеслава Чорновола

29.12.2020 17:00   -

Президент України Володимир Зеленський підписав указ №592/2020, яким присовїв одному з українських полків звання видатного українського політика В’ячеслава Чорновола.

Ураховуючи зразкове виконання покладених завдань, високі показники в бойовій підготовці, постановляю: 1. Присвоїти 76 окремому полку зв’язку та радіотехнічного забезпечення Повітряних Сил Збройних Сил України почесне найменування «імені В’ячеслава Чорновола» та надалі іменувати його — 76 окремий полк зв’язку та радіотехнічного забезпечення імені В’ячеслава Чорновола Повітряних Сил Збройних Сил України“, – сказано в наказі.

Звання полку присвоєно З метою відновлення історичних традицій національного війська щодо назв військових частин, а також ураховуючи зразкове виконання поставлених завдань та високі показники в бойовій підготовці повідомляє Офіс президента.

Крім того, 1194-му окремому батальйону радіоелектронної боротьби Повітряних cил ЗСУ присвоєно почесне найменування імені отамана Кирила Бондарука, 36-й шляхо-відновлювальний полк Державної спеціальної служби транспорту отримав почесне найменування «Конотопський», а 26-та окрема бригада Державної спеціальної служби транспорту – найменування «Дніпровська».

В’ячеслав Максимович Чорновіл – відомий український політичний і громадський діяч, дисидент, політичний  в’язень колишнього СРСР, борець за незалежність України, що загинув за неясних обставин 1999 року. Чорновіл був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.

Частина експертів досі переконана, що смерть Чорновола не була випадковістю і аварія була влаштована його політичними опонентами, адже В’ячеслав Максимович був одним із претендентів на посаду президентана виборах у 1999 році і мав великі шанси на перемогу.

25 березня 1999 року Вячеслав Чорновіл загинув за нез’ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Трагедія сталася на 5-му кілометрі автотраси Бориспіль – Золотоноша. Автомобіль Чорновола врізався в «КамАЗ» з причепом, який розвертався посеред шосе. В. Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці, прес-секретар лідера НРУ Дмитро Понамарчук був госпіталізований з важкими травмами. Самі обставини дуже загадкові: видимість в той день була нормальна, отже водій Чорновола повинен був побачити вантажівку, що стояла посеред дороги. Вже наступного ранку, не дочекавшись висновків експертів, тодішній керівник МВС Юрій Кравченко заявив, що це — нещасний випадок, і іншої версії слідство не розглядатиме.

В Україні відзначають 80-ту річницю з дня народження Чорновола  (фотогалерея) | УНІАН