Зеленський об’єднує ворогів: 4 парламентські фракції виступили проти розпуску Конституційного суду

03.11.2020 12:28   -

Навряд чи можна було припускати спільної позиції по якихось питаннях між, здавалося, непримереннними потічиними опонентами в українському парламенті, але Зеленському вдалося створити диво. Парламентські фракії Європейської Солідарності та ОПЗЖ виступили разом проти президентської ініціативи щодо припинення повноважень теперішнього складу Конституційного Суду України, – повідомляє УП.

Також проти антиконституційного задуму Зеленського виступили парламентські фракції “Голосу” та “За майбутнє”. Про це представники згаданих фракції заявили 3 листопада під час засідання Ради.

Представник фракції “За майбутнє” Ігор Палиця заявив про абсолютну законність і звернення депутатів до КСУ і винесеного ним рішення щодо антикорупційного законодавства, пригадавши Зеленському дострокові парламентські вибори: “Уже тиждень відбувається істерика з приводу того, що зробив КС. Яке право мали депутати звертатися до КС. Це відбувалося завжди з часів Незалежності України. Що зробив КС? Те саме що і 1,5 роки назад. Коли сказав, що дострокові вибори до Верховної Ради конституційні. Наказ про розпуск Ради конституційний. Тоді все подобалося. А зараз – ні, бо він дозволив собі сказати, що закон неконституційний“.

Артур Герасимов від “ЄС” назвав ідею Зеленського конституційним переворотом і констатував глибоку політичну кризу в Україні на фоні кризи економічної: “На додаток до кризи в економіці, до провалу з епідемією, Україна вже тиждень тоне в найбільшій політичний кризі за останні роки, яка має ознаки конституційного перевороту та узурпації вдали з боку Зеленського. Зеленський відкрито тисне на депутатів, аби ті ухвалили закон про розпуск КС. Це спроба отримати ручний КС, який потім визнаватиме всі капризи Банкової“.  

Микола Скорик, представник “ОПЗЖ” висказався щодо неконституційності розпуску КСУ, порівнявши, правда, сьогоднішню ситуацію з 2014 роком: “Той законопроєкт щодо розгону КС є абсолютно неконституційним. Ви нехтуєте точкою зору Венеційської комісії, точкою зору українського суспільства. Те, що зараз відбувається, – це фактично повторення подій 2014 року. Якщо, не дай боже, ви проголосуєте за ці законопроєкти, ви будете відповідати за законом“.  

А на думку Ярослава Юрчишина від “Голосу”, Конституційний Суд представляє собою групу російських агентів, яких треба звільняти, але у якийсь законний спосіб: “У КС діє група людей, які працюють в інтересах країни-агресора. Це не наші слова, це слова секретаря РНБО. Мета цих людей зруйнувати конституційний лад. Бо руйнуючи антикорупційну інфраструктуру, як це почалося, ця група точно спровокує протистояння, призведе до тих дій, на яких вчора наголошував президент – кровопролиття.  Чи треба протидіяти такому захопленню влади? Так. Але треба робити це в законний спосіб. А вони хочуть, щоб Верховна Рада вийшла за межі своїх повноважень і підтримала емоційне прагнення окремих осіб – фактично зруйнувати конституційний лад і відправити у відставку весь склад КС“.