Завтра настане мир?

26.07.2020 11:45   -

Українські військові, що задіяні у проведенні Операйції Об’єднаних сил на Донбасі, почали підготовку до повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування, що набуває чинності 27 липня, про що домовилися на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Відповідно домовленостей, припинення вогню має початися з 00:01 27 липня. Для контролю за дотриманням режиму припинення вогню на кожній з українських позицій встановлять додатковий контроль, який здійснюватимуть спеціально відряджені для цього українські військовослужбовці. Іншими словами, за тим, як дотримуються умов перемир’я українські вояки, будуть стежити спеціально направлені «наглядачі».

На питання щодо того, яким чином мають захищатися наші військові і чи не перебувають вони у небезпеці, міністр оборони України Андрій Таран відповів під час недавньої  поїздки на Донбас Президента України Володимира Зеленського і Президентки Швейцарської Конфедерації Симонетти Соммаруги.

Ніхто не збирається чекати, доки нас будуть убивати. Існує стаття 51 уставу ООН, яка дає право захищатися. Але йдеться тепер про реальну можливість зупинити вогонь з обох сторін“.

Таран посилається на статут ООН і статтю 51, як видно. Що ж говорить згадана стаття?

Стаття 51 Статуту ООН: «Даний Статут жодним чином не зачіпає невід’ємного права на індивідуальну або колективну самооборону, якщо відбудеться збройний напад на Члена Організації, доти, поки Рада Безпеки не вдасться до заходів, необхідних для підтримки міжнародного миру й безпеки…».

Нагадаємо, що Україна є дійсним членом ООН і дана стаття може бути застосована до неї. Таран має рацію.

А тепер питання: чому на підставі цієї ж статті Україна не може застосовувати зброю зараз? Частина території окупована – це факт, що підтверджує агресію Росії. Відтак, Україна, має право на самозахист і самооборону, згідно зі статтею 51, «доти, поки Рада Безпеки не вдасться до заходів, необхідних для підтримки міжнародного миру й безпеки».

Чи не так?

Наразі, ми маємо яскравий приклад того, як правові норми використовуються для виправдання власних дій.

А що ж на Донбасі? Вже стало тихо? Українським воякам же уже заборонили стріляти!

Виявляється – зовсім ні! Штаб ООС сьогодні вранці повідомив про порушення режиму тиші на багатьох ділянках аж 15 разів!!! При цьому, бойовики використовували не просто автомати, але навіть артилерію калібру 120 мм.

«Станом на 07.00 26 липня 2020 року ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил повністю контрольована. Військовослужбовці Збройних Сил України та інших складових сил оборони виконують свої завдання за призначенням. Минулої доби на ділянках відповідальності переважної більшості підрозділів обстріли противника не зафіксовано. За винятком, 15 фактів порушення режиму припинення вогню в районі населених пунктів Кримське, Причепилівка, Попасна, Троїцьке, Новозванівка, Новоолександрівка, Оріхове, Авдіївка, Невельське, Лебединське, Опитне, та Водяне. В більшості випадків обстріли здійснювалися зі стрілецького озброєння, гранатометів та мінометів калібру 82 мм. В окремих випадках окупанти вели вогонь з мінометів калібру 120 мм», – сказано в повідомленні Штабу.

З цього приводу уже є обурення українців, які вважають, що припинити обстріли бойовиками не вдасться і завтра, після настання перемир’я. Зрештою, Росії ж потрібен зовсім не мир – їй потрібна покірна і розідрана Україна.

Мир на Донбасі: Як влада бачить амністію для бойовиків – новини ...

Новый режим прекращения огня на фронте с 27 июля – это очередное бездарное и антигосударственное решение офиса Владимира Зеленского и Андрея Ермака, которое нанесет большой ущерб делу защиты страны. Нет никакой необходимости усиливать и без того жесткие ограничения на применение оружия, которые существуют на фронте… Еще хуже – Зеленский показывает армии и обществу, что наш путь – отказ от сопротивления и молчаливое признание оккупации де-факто. Зеленский снова серьезно ободряет сторонников давления на Украину в РФ – “Приднестровский сценарий” Кремля продолжает работать. А вот для украинских патриотов это новый моральный удар“, – так прокоментував ситуацію журналіст Юрій Бутусов.