Завдяки польським судам Україна реквізує у польської компанії 26 БМП-1 та 3 мільйони доларів

18.08.2020 17:15   -

На бік України в цій справі стали арбітражний та апеляційний суди Польщі. І Україна таки отримала шанс забрати машини, які заборгувала польська фірма з незрозумілих причин. І навіть після судового рішення відмовлялася виконати присуд – повернути обіцяні машини українській стороні.

За угодою, Україна мала придбати 93 бойові машини піхоти. Ціна питання — 15 мільйонів 345 тисяч доларів. Партнером стала польська приватна компанія «Вторпласт С А». «Укрспецекспорт» перерахував полякам частину коштів — майже дев’ять мільйонів доларів — і навіть отримав першу партію із 20 броньованих машин. Решту компанія мала поставити до кінця 2018 року, – повідомляє АрміяInform.

«На жаль, польський партнер не виконав умови контракту й уже понад два роки не постачав техніку державній компанії», — зазначив Ігор Долуда.

Під час судових змагань адвокати приватної компанії заявляли про бажання переглянути вже зафіксовану ціну та інші несерйозні причина на своє виправдання, але в цілому не надала жодних обґрунтованих, серйозних причин, які б перешкоджали їй виконувати умови контракту, зривати постачання.

«У мене в руках рішення суду — у нас це називається екзекуційний акт. На його підставі ми, власне, нині вилучаємо 26 військових машин, які належать Україні. Я не розумію, чому польська компанія добровільно цього не зробила. Головне, що є рішення суду, яке ми можемо сьогодні виконати», — зауважив з цього приводу судовий виконавець Томаш Войтович.

В «Укрспецекспорті» сподіваються, що вже скоро БМП перетнуть польсько-український кордон. Оскільки ці машини, зокрема, фігурують у державному оборонному замовлені на цей рік.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - bmp-1110x583.jpg