Фільм про зародження кохання на звільненому Україною Донбасі став номінантом премії Європейської кіноакадемії

18.08.2020 17:47   -

«Атлантида» Валентина Васяновича стала потенційним номінантом премії Європейської кіноакадемії. Європейський кіноприз присуджується з 1988 року та є європейським аналогом «Оскара».

Цього року відбір European Film Awards вперше проходить у два етапи. Фінальний список номінантів оголосять 7 листопада, за два дні після української прем’єри «Атлантиди». Фільм вийде в український прокат 5 листопада.  

«Потрапляння до шорт-ліста або номінації на премію Європейської кіноакадемії дасть нам можливість ще раз нагадати всьому світу про крихкий мир, у котрому ми всі живемо. Про те, що, не зупинивши агресора сьогодні, завтра може не настати», — коментує Валентин Васянович. 

Фільм «Атлантида» розповідає про майбутню перемогу України над Росією. Події стрічки відбуваються у 2025-у році. З моменту закінчення війни пройшов рік. Територія Донбасу визнана непридатною для проживання, а навколишнє середовище настільки спустошене, що зміни здаються неможливими. Проте на тлі спустошення народжується нове кохання, розповідає Артхаус Трафик.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - atlantida-1-1110x480.jpg

Усі ролі у фільмі зіграли непрофесійні актори. Виконавці — колишній розвідник, волонтер благодійного фонду «Повернись живим» Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк. Знімання фільму проходило у Маріуполі та Києві. 

Світова прем’єра «Атлантиди» відбулася на Венеційському кінофестивалі у секції «Горизонти». Там фільм здобув історичну для України перемогу. Пізніше картина отримала спеціальну відзнаку журі на Токійському міжнародному кінофестивалі, брала участь у кінофестивалі у Торонто та ще 60-и кіноподіях, – інформує Артхаус Трафік.

Фильм о Донбассе отобран в лонг-лист "европейского Оскара"

Кінопроєкт став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно і отримав державну фінансову підтримку. Прокатник стрічки — кінокомпанія Arthouse Traffic. 

33-я церемонія вручення премій Європейської кіноакадемії відбудеться 12 грудня у Рейк’явіку.