Завдяки децентралізації 2015 року, модернізують стадіон реконструйованої Перещепинської школи

07.08.2021 12:15   -

У місті Перещепине Новомосковського району триває модернізація стадіону опорної школи. У проєкті – футбольне поле зі штучним покриттям, спортивні майданчики та бігові доріжки, – повідомляє ДніпроОДА.

«Прагнемо залучити до занять якнайбільше мешканців регіону. Бо йдеться найперше про здоровий спосіб життя. Для цього реконструюємо стадіони. Оновлюємо і спортивний простір біля Перещепинської опорної школи», – сказав голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Вперше з 1973 року в опорній школі м. Перещепине Новомосковського району зробили капітальний ремонт, – це стало можливим завдяки децентралізації, яку запровадив президент Порошенко. Проєкт реконструкції готувався з 2018 року, а роботи почалися з 2019.

Фінансова децентралізація розпочалася шляхом прийняття в 2015 році змін до Бюджетного і Податкового кодексів України та низки важливих законів, зокрема щодо передачі органам місцевого самоврядування додаткових бюджетних повноважень.

Значним стимулом для ОТГ 2016 році стала можливість отримання субвенції на формування інфраструктури цих громад. Слід зазначити, що перейти на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, отримати фінансову підтримку у вигляді даної субвенції відповідно до статті 64 Бюджетного кодексу України та ст. 10 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» можуть лише громади, межі яких повністю відповідають межам, визначеним перспективним планом формування територій.

Раніше на цьому стадіоні проходили шкільні та районні змагання, згадують місцеві. Проте за роки без ремонту він занепав. Та й був зовсім не сучасний. На бігових  доріжках – залишки асфальту. На футбольному полі – бур’яни та ями.

«Через погане покриття ми не займалися на цьому стадіоні. Їздили на поле в центрі. Це незручно. Багато дітей покинули футбол, – жаліється тренер шкільної секції з футболу Олег Курилець. – Коли буде новий стадіон, все зміниться. Зможемо навіть конкурувати на обласних та всеукраїнських змаганнях».

На стадіоні буде велике футбольне поле зі штучним покриттям. Майданчик для баскетболу та волейболу. Бігові доріжки на 4 смуги. А ще – тренажери.

«Зараз діти займаються в залі, а краще було б на свіжому повітрі. Їм ніде тренуватися, то вони більше «сидять» в телефонах, – поділився батько п’ятикласниці Дмитро Полішко. – Тепер спортивне життя налагодиться. До нас приїжджатимуть на футбол і баскетбол із сусідніх селищ».  

Нині підрядники вирівнюють ділянку під футбольне поле та спортивні майданчики. Встановлюють бордюри, прокладають кабелі освітлення.

У Перещепинській опорній школі навчаються понад 800 дітей.