Українці, на відміну від росіян, все менше труються алкоголем

07.08.2021 11:41   -

В Україні з 2005 року через отруєння алкоголем померли 81 447 людей. Проте за 16 років кількість щорічних смертей від цього знизилася учетверо, –  повідомляє Opendatabot.

Ідеться як про інтоксикацію внаслідок передозування спиртними напоями, так і про випадкові отруєння, причиною яких часто стає «палений» (сурогатний) алкоголь.

У 2020 році від алкогольної інтоксикації померли 2513 українців. Це значно менше, ніж у 2005-му, коли від передозування алкоголем і «паленкою» померли 10 216 людей.

Цей показник поступово знижувався упродовж усього 16-річного періоду, проте найбільше спадання відбулося за Ющенка, після Помаранчевої революції, між 2008 та 2010 роками. Тоді кількість щорічних смертей від отруєння алкоголем скоротилася з 8 593 до 4 504.

У першому кварталі 2021 року від алкогольних отруєнь вже померло 580 українців.

Серед причин смерті, що традиційно пов’язують з алкоголем, більше життів за 16 років забрала тільки серцева недостатність: від алкогольної кардіоміопатії померли 85 203 людей.

Ще одна з причин покращення ситуації з отруєнням, це відмова українців від міцних напоїв на користь вина і пива, в Україні продовжують розвиватися маленькі виноробні і броварні. Як от Бейкуш wine&art Сімейна виноробня на березі Чорного моря з виноградників, які ростуть в унікальному місці, на мисі Бейкуш.

Beykush winery – вино як мистецтво - foodandmood.com.ua

Або ж Ярмаркова Броварня, яке виготовляє Крафтове пиво (Craft beer) – зварене на мініпивоварні за традиційними унікальними рецептами.

Усі статті - ПивО. Технологии и Инновации

У той же час в Росії найчастіше з причин, пов’язаних з вживанням алкоголю, вмирають чоловіки працездатного віку. На алкогольну кардіоміопатію, отруєння алкоголем, пов’язані з вживанням алкоголю гепатити і цироз печінки припадають 4-5% всіх смертей чоловіків старше 20 років і близько 1,5% смертей жінок того ж віку, свідчать дані, надані Росстатом.

На алкогольну кардіоміопатію (серцева недостатність, викликана вживанням спиртного) припадає приблизно третина всіх смертей, пов’язаних з алкоголем. Ще близько третини припадає на різні отруєння алкоголем.

За даними Міжнародного агентства онкологічних досліджень (частина Всесвітньої організації охорони здоров’я), існує доведена причинно-наслідковий зв’язок між вживанням алкоголю і появою злоякісних новоутворень в ротовій порожнині, гортані, носоглотці, стравоході, ободової і прямої кишки, печінки, грудних залозах.

Інші дослідження показували зв’язок споживання алкоголю з гіпертензивною хворобою серця (гіпертонією), ішемічною хворобою серця (її гостре прояв – інфаркт міокарда), депресією і епілепсію. У 2018 року рак кишечника і прямої кишки був у трійці найпоширеніших в Росії онкологічних захворювань. Серцево-судинні захворювання залишаються основною причиною смерті росіян, свідчать дані Росстату.

«Внесок зловживання алкоголем значущий для інших причин смерті, зазвичай не вказуються в алкогольній статистикою. Однією з таких причин є суїциди, причому навіть не в стані сп’яніння, а через складній життєвій ситуації. Завершені суїциди в більшості випадків є наслідком депресії, однак саме алкоголь і інші психоактивні речовини посилюють, а нерідко викликають депресивні розлади і одночасно надають рішучості здійснити суїцидальний акт», – зазначила в.о. голови управління охорони здоров’я Липецької області Галина Левакова.