Захід дотиснув Зеленського, Єрмака і монобільшість щодо відновлення комісії, яка забезпечить відбір найкращих на суддівські посади

30.06.2021 14:39   -

Парламент проголосував за відновлення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), яка вже понад рік розпущена Верховною Радою. Це один з двох головних законів, які можуть істотно змінити в Україні якість суддівських кадрів. (Другий про перезапуск Вищої ради правосуддя — ВРП).

Верховна Рада прийняла Закон “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України” (законопроект №3711-д), який за основу був прийнятий 3 березня, – повідомило Інформаційне управління Апарату ВР.

За результатами голосування народні депутати 255 голосами підтримали правку №453 щодо доповнення Розділу XII “Прикінцеві та перехідні положення”, згідно з яким «Перший склад Конкурсної комісії розпочинає роботу за умови призначення щонайменше чотирьох членів Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, в порядку, визначеному цим Законом. Рішення першого складу Конкурсної комісії є ухваленим, якщо за нього проголосували не менше, ніж чотири члени Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями».

Зазначається, що інші правки, на яких наполягали їх автори, не були підтримані.

Правки, на підтверджені яких наполягали народні депутати, за результатами голосування були підтримані.

Після закінчення розгляду всіх правок законопроект №3711-д прийнято 293 голосами у другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

Статус та склад ВККС

Законопроектом пропонується, що ВККС буде складатись з 16 членів, 8 з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України буде вважатися повноважною за умови призначення до її складу не менше 11 членів.

У разі закінчення строку повноважень члена ВККС, внаслідок чого Вища кваліфікаційна комісія суддів України вважатиметься неповноважною, такий член Комісії продовжує виконувати свої повноваження до дня призначення на його посаду іншої особи, але не більше трьох місяців.

Відповідно до закону, голос зовнішніх експертів виявиться вирішальним, якщо станеться рівний розподіл думок в комісії по якомусь з кандидатів. Ще недавно в Офісі президента (ОП) не бажали надавати зовнішнім експертам таку вагу.

Ключовою розбіжністю між Офісом президента і західними союзниками України стало питання про ступінь залученості міжнародних організацій у процес перезапуску ВККС.

На початку червня глава фракції Слуги народу (СН) Давид Арахамія виступив проти надання міжнародним організаціям переважаючої ваги при відборі членів ВККС.

«Якщо люди говорять „давайте ми будемо вам вибирати і керувати“, то давайте тоді будемо відкрито говорити, що хочемо передати судову систему на аутсорсинг міжнародної інституції», — різко коментував Арахамія.

На подібних позиціях перебували і в Офісі президента. Так, глава комітету з правових питань ВР Андрій Костін, депутат близький до Андрія Єрмака, керівника ОП, до другого читання підготував законопроєкт про ВККС, де міжнародники не мали вирішальної ролі.

Михайло Жернаков, колишній суддя, а нині керівник громадської організації у сфері права DЕJURE і, що влада вирішила змінити підхід до судової реформи після переговорів із Заходом: «Спрацював вплив наших міжнародних партнерів з США, ЄС і країн G7, які публічно і не публічно спілкувалися з президентом Володимиром Зеленським».

На початку червня глава ВК приїхав в Україну на запрошення ЦПК на конференцію Демократія в дії.

У міжнародній практиці приїзд високопоставленого гостя як Букіккіо автоматично означає його зустріч з президентом. На ній, добре обізнаний у справах української судової реформи, італієць, переконав президента про надання міжнародникам вирішального голосу. За логікою, таку рекомендацію отримали представники монобільшості від президента.

У правовому комітеті ВР прогнозують, що ВККС буде сформована через 3−4 місяці і зможе продовжити кваліфікаційне оцінювання понад 2 тисячі суддів.