Загинув найбагатший чех, власник 80% акцій російської мережі «Ельдорадо»

29.03.2021 10:39   -

На Алясці в авіакатастрофі у суботу, 27 березня, загинула найбагатша людина Чехії, 56-річний мільярдер Петро Келлнер, засновник PFF Group, міжнародної інвестиційно-фінансової групи, яка інвестує кошти в підприємства банківської справи та фінансових послуг, телекомунікацій, нерухомості, ритейлу, страхування, видобутку корисних копалин, сільського господарства та біотехнології, – повідомляє Reuters.

Всього під час катастрофи вертольоту Airbus AS350 B3 загинуло п’ятеро людей (Келлнер, ще один чех, два гіди та пілот), шостий пасажир перебуває в лікарні у важкому стані. Вертоліт розбився в районі льодовика «Кнік». Причини аварії з’ясовують.

Мільярдер та його група відвідували лижну трасу на вертольотах, яка передбачала катання на гірських лижах чи сноуборді, після доправлення на гору вертольотом, замість підйомника.

Вертоліт вилетів у суботу, 27 березня, на екскурсію з місцевого гірськолижного курорту Tordrillo Mountain Lodge, але потім його уламки знайшли біля льодовика.

Forbes оцінює статки Келлнера у $ 17,5 млрд. У 2008 році він володів 80% акцій російської мережі магазинів побутової техніки «Ельдорадо».

Келлнер заробив свій перший капітал в 1990-х роках після створення інвестиційного фонду, який він використовував для покупки контрольного пакета акцій найбільшої страхової компанії країни. У жовтні 2020 року він придбав великого європейського мовника Central European Media Enterprises за $1,1 мільярда, що викликало побоювання у Чехії, що мережа може втратити незалежність, але Келлнер пообіцяв, що вона збереже свою обʼєктивність.

У мільярдера залишилась дружина та четверо дітей.